Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Pēc 1. janvāra attiecībās ar Lielbritāniju lielu vietu ieņems muitas procedūras

Latvija atbalsta Brexit vienošanos

Valdība ir apstiprinājusi Latvijas Republikas nacionālo pozīciju Nr.1 Par Eiropas Savienības (ES) un Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes (AK) vienošanos par nākotnes attiecībām.

Tā kā Eiropas Parlaments (EP) vienošanos līdz 1. janvārim nepaspēs ratificēt, tad tā stāsies spēkā pagaidu kārtībā. ES dalībvalstīm līdz 29. decembrim jānorāda, vai tās atbalsta vienošanos. Ja visas 27 dalībvalstis piekritīs, tad ES vārdā šo līgumu parakstīs ES institūciju vadītāji.

Ja runā par būtību, tad vienošanās ietver trīs līgumus: ES un AK Tirdzniecības un sadarbības līgumu; ES un AK Līgumu par drošības procedūrām klasificētās informācijas apmaiņai un aizsardzībai; AK valdības un Eiropas Atomenerģijas kopienas (EURATOM) Līgumu par sadarbību kodolenerģijas drošā izmantošanā miermīlīgiem mērķiem. Latvijas pilsoņiem, kas dzīvo Lielbritānijā, jāņem vērā – lai pēc Brexit turpinātu likumīgi uzturēties AK, līdz 2021. gada 30. jūnijam jāpiesakās pastāvīgā vai pagaidu iedzīvotāja statusam. Reģistrēšanās ir bez maksas. 


Muitošanas pienākums

Visgarākās un grūtākās abām līgumslēdzējpusēm bija sarunas tieši par tirdzniecības līgumu. To rezultātā izdevies vienoties par ievērojami labākiem tirdzniecības nosacījumiem abām pusēm – gan salīdzinājumā ar Pasaules Tirdzniecības organizācijas noteikumiem, gan ar jebkuru citu līdz šim ES noslēgto brīvās tirdzniecības nolīgumu. Piemēram, līgums nosaka nulles tarifus un nulles kvotas visām precēm, kas ievērojami atvieglo arī Latvijas eksportētāju darbību AK tirgū. Tomēr saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informāciju uzņēmējiem būs pienākums veikt muitošanu precēm, kas tiks pārvietotas no ES uz AK vai no AK uz ES. Tāpat tiks iekasēti muitas, akcīzes un pievienotās vērtības nodokļi. 

Attiecībā uz eksporta procedūrām VID norāda, ka sākotnēji tiek iesniegta muitas deklarācija par preču eksportu, kad tā tiek akceptēta un noformēta, preces tiek izlaistas uz AK. Svarīgi, ka izvedmuitas nodoklis nevienai precei netiek piemērots (importam gan tiek piemērots ievedmuitas nodoklis) un preču eksportam piemērojamā PVN likme ir nulle. Uzņēmējiem jāņem vērā, ka muitas formalitāšu kārtošana Latvijā notiek tikai elektroniski. Muitas deklarācijas iesniedz un paraksta VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā, kuras personas lietotāja identifikators un parole tiek uzskatīti par paraksta aizstājēju.


PVN smaržām

No nākamā gada 1. janvāra sarežģītāki un dārgāki kļūs arī pasta sūtījumi, kurus veic privātpersonas. VID informē, ka privātpersonu sūtījumi no AK citai privātpersonai Latvijā tiks atbrīvoti no muitas un pievienotās vērtības nodokļa, ja sūtījuma vērtība nepārsniegs 45 eiro.

Latvijas iedzīvotājiem jāatceras, ka jebkurš sūtījums no Lielbritānijas internetveikala ir komerciāls, līdz ar to no muitas nodokļa un PVN būs atbrīvoti tikai sūtījumi, kuru vērtība nepārsniedz 22 eiro. Tiesa, atbrīvojumi no nodokļiem neattieksies uz sūtījumā esošajiem alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī smaržām un tualetes ūdeņiem. 

Savukārt uz ceļotājiem, kas ieradīsies Latvijā no Apvienotās Karalistes, attieksies visi tie paši noteikumi par preču pārvietošanu personīgajā bagāžā, kādi attiecas uz ceļotājiem, kas ierodas no jebkuras citas trešās valsts. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas