Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Latvija būs vienīgā Baltijas valsts bez pārstāvniecības Silīcija ielejā

Pēc tam, kad, nesagaidot valsts atbalstu, Latvijas un ASV informācijas tehnoloģiju asociācija (LABACA) pieņēmusi lēmumu slēgt Latvijas pārstāvniecību Silīcija ielejā ASV, Latvija būs vienīgā Baltijas valsts bez savas pārstāvniecības tehnoloģiju industrijas mekā, svētdien vēstija LNT raidījums Top 10.

Raidījums ziņoja, ka sava pārstāvniecība Silīcija ielejā ir Igaunijas valsts uzņēmumam Enterpise Estonia, kas ir līdzīga institūcija kā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra. Jau drīzumā savu pārstāvniecību atvērs arī Lietuvas aģentūra Invest Lithuania.

"Visiem mūsu konkurentiem, izņemot  latviešus, ir  pārstāvniecības Silīcija ielejā. Ieguvums būtu divējāds.  Pirmkārt, meklēt kompānijas, kuras varētu pārcelt daļu savas ražošanas vai citu darbību uz Lietuvu. Otrkārt, palīdzēt Lietuvas kompānijām attīstīties Silīcija ielejā. Tas viss tiks uzturēts par valsts naudu.  Konkurss gan vēl nav beidzies, tāpēc precīzu summu nosaukt vēl nevaru. Taču domāju, ka ieguldītie līdzekļi ar laiku desmitkārtīgi atmaksāsies," raidījumam skaidroja Invest Lithuania ģenerāldirektors Mants Nociuss.

Arī igauņi uzskata, ka viņiem tur jābūt kaut vai tāpēc, ka Silīcija ielejā savas pārstāvniecības ir Skandināvu valstīm. "Mūsu darbību vislabāk varētu raksturot kā "kājas ielikšanu durvīs". Gada laikā mēs parasti organizējam kādus divus līdz trīs braucienus vairākiem Igaunijas IT uzņēmējiem. Un parasti ir tā, ka daži no viņiem nodibina privātus kontaktus un turpina strādāt pastāvīgi. Šeit koncentrējas IT jomas idejas un nauda, kas labākās no idejām ir gatava sponsorēt. Piemēram, tieši šobrīd četras Igaunijas kompānijas ir ļoti tuvu, lai saņemtu  finansējumu tālākai darbībai," stāstīja Enterprise Estonia valdes locekle Marija Alahoe.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvji skaidro - ja būs politisks lēmums, un tam būs piešķirta nauda, tad nokārtot organziatorisko pusi problēmu nebūs. Taču, kamēr tā nav, LIAA pieturas pie stratēģijas, ka četri IT uzņēmumi, kuri izrādījuši interesi par klātbūtni Silīcija ielejā, ir par maz, lai uzturētu biroju un algotu pārstāvi, ziņo Top 10.

"Ja ir vēlme, lai tiek sniegts atbalsts vienai asociācijai, kādēļ lai nesniegt atbalstu Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai Lielbritānijā, kas apkalpo daudz plašāku kompāniju loku, vai Īrijā, kur biznesa iespējas varētu būt plašākas. Es neesmu pret to, ka varētu būt šāda pārstāvniecība Sīlīcija ielejā, bet tad jābūt nozīmīgai interesei no IT nozares no pietiekami spēcīgiem uzņēmumiem," LIAA direktora vietnieks Māris Ēlerts.
Minimālākā iespēja būt Silīcija ielejā ir īrēt nelielu biroju tā sauktajā Plug&Play Tech centrā.  Gada sākumā daži ar IT jomu saistīti Latvijas uzņēmēji to arī paveica. Vasarā vizītes laikā ASV to apmeklēja arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis. Uzņēmēji cerēja, ka tas kļūs par grūdienu, lai finansiālo atbalstu sniegtu valsts, bet ar laiku tiktu apmaksāts arī pastāvīgs pārstāvis. Taču nesagaidot atbalstu, šomēnes pieņemts lēmums biroju slēgt.

Kā skaidro Ministru prezidents, viņš nosūtījis materiālus izvērtēšanai Ekonomikas ministrijai. "Acīmredzot progress nav bijis, tādēļ lūgšu ekonomikas ministram tikt galā ar situāciju. Manuprāt, šī iniciatīva ir kopumā laba un atbalstāma," sacīja V.Dombrovskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas