Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Latvijā patvertņu izveidošanai indikatīvi būtu nepieciešami vismaz 98,6 miljoni eiro

Latvijā patvertņu un vietu, kur patverties, atjaunošanai vai izveidošanai indikatīvi būtu nepieciešami kā minimums 98 679 900 eiro, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) ziņojuma projekts valdībai.

2025.gadā būtu nepieciešami 9 867 990 eiro, 2026.gadā - 9 867 990 eiro, 2027.gadā - 9 867 990 eiro, bet laikposmā no 2028. līdz 2034.gadam - 9 867 990 eiro ik gadu.

Aprēķinā izmantotie pieņēmumi, ka vidēji patvertnes ietilpība būtu 200 cilvēki, bet vietas, kur patverties, ietilpība - 100 cilvēki. Tāpat izmantots pieņēmums, ka indikatīvi patvertnes tiek paredzētas 624 000 iedzīvotājiem - 3120 patvertnes, savukārt vietas, kur patverties, tiek paredzētas 1 249 000 iedzīvotāju - 12 490 vietas, kur patverties.

Izvērtējot esošos un potenciālos iespējamos finansējuma avotus, kas varētu motivēt sabiedrību esošās ēkās vai to daļās izveidot patvertnes vai vietas, kur var patverties, IeM piedāvājusi vairākus iespējamos risinājumus.

Finansējuma avoti varētu būt Eiropas Savienības (ES) fondu finansējums un valsts atbalsta programma, kas tiktu finansēta no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) piešķirtajiem valsts pamatbudžeta līdzekļiem. Ja ES fondu finansējums pilnībā vai daļēji nosegtu patvertņu vai vietu, kur patverties, atjaunošanu vai izveidošanu, valsts atbalsta programma nebūtu nepieciešama vai arī tās apjoms būtu mazāks.

Tāpat finansējuma avots varētu būt pašvaldību investīciju projektu pieteikumi valsts budžeta aizdevuma saņemšanai. Tāpat valsts vai pašvaldību līmenī varētu piedāvāt nodokļu atvieglojumus tiem, kas ēkā vai tās daļās veikuši patvertnes vai vietas, kur patverties, atjaunošanu vai izveidi.

Tāpat līdzekļus varētu ņemt no pašvaldības līdzfinansējuma.

Ņemot vērā minēto, atbalstāms būtu motivējošais finanšu mehānisms, kas neradītu būtisku ietekmi uz valsts budžetu - ES fondu finansējums patvertņu vai vietu, kur var patverties, atjaunošanai vai izveidošanai, norādīts ziņojuma projektā.

Ja ES fondu finansējums nenosegtu nepieciešamās izmaksas, atbalstāms būtu motivējošais finanšu mehānisms - valsts atbalsta programma patvertņu vai vietu, kur patverties, atjaunošanai vai izveidei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas