Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Latvijā plosās jauns kaitēklis - zirgkastaņu raibkode

Latvijā jau aptuveni trīs gadus "plosās" no Rietumeiropas ienācis kaitēklis – zirgkastaņu raibkode, kas šeit nonākusi klimata pasiltināšanās rezultātā, portālam Diena.lv skaidroja SIA Rīgas Meži valdes loceklis Uldis Zommers.

Kastaņu lapās ieperinās raibkodes kāpuri, kuri izgrauž lapu vidusdaļu un padara tās brūnas. Kā norāda U.Zommers, sezonā izveidojas divas līdz trīs kaitēkļu paaudzes.

Tā kā Rīgas teritorijā aizliegts pielietot pesticīdus, vislabākais veids, lai cīnītos ar zirgkastaņu raibkodi, ir savākt nobirušās lapas un tās sadedzināt. Tādējādi kaitēkļiem neizdosies pārziemot un izplatīties tālāk.

U.Zommers norādīja, ka neesot kādas konkrētas teritorijas Rīgā, kur būtu vislielākās problēmas ar zirgkastaņu raibkodi. Tajās vietās, kur sētnieks vai apsaimniekotājs strādā čaklāk un iznīcina bojātās kastaņu lapas, tur nākamajā sezonā ir mazāki kastaņu bojājumi.

"Ja lapas nobirst un turpat arī paliek zemsedzē zem sniega un pārziemo, tad pavasarī no tām izlido kukaiņi un ieperinās tajos pašos tuvākajos kastaņos," skaidroja U.Zommers.

Savukārt entomologs Voldemārs Spuņģis Dienai iepriekš atzinis, ka zirgkastaņu kaitēkli iespējams apkarot, savairojot to dabiskos ienaidniekus, proti, sīkās lapsenes, kas parazitē kāpuros.

Tāpat entomologs sacīja, ka izmaiņas klimatā Latvijas teritorijā atvedušas vēl citus sīkus kukaiņus, piemēram, ķērpjutis. To klātbūtni cilvēks pat nenojaušot, jo tās dzīvo cilvēku mājokļos un barojas ar pārtikas produktiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas