Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Latvijā tiks reģistrēts ikviens starptautiskos pārvadātājus izmantojošs ieceļotājs no ārvalstīm

Covid-19 izplatības ierobežošanai no rītdienas, 16.jūlija, Latvijā tiks reģistrēts ikviens ieceļotājs, kurš ieradīsies valstī, izmantojot starptautisko pārvadātāju pakalpojumus, trešdien valdības ārkārtas sēdē lēma valdība.

Sākotnēji dati tiks iegūti papīra formātā, bet dažu nedēļu laikā tiks izstrādāts risinājums, lai ieceļotāji varētu reģistrēties elektroniski. Prasība reģistrēties attieksies arī uz tiem, kas Latvijā ierodas ar privātajām lidmašīnām un jahtām.

Ministri uzklausīja Starpinstitūciju koordinācijas vadības grupas vadītāja, Valsts kancelejas direktora Jāņa Citskovska sniegto informāciju par Latvijā ieceļojošo personu kontroli Covid-19 pandēmijas apstākļos.

Citskovskis iepazīstināja ministrus ar Iekšlietu ministrijas (IeM) apkoptajiem datiem par to personu kontroli, kuras Latvijā ieradušās no Covid-19 visvairāk skartajām valstīm, norādot, ka līdz šim Latvijā ir liels personu skaits, kuras tiek kontrolētas un kuras ir policijas uzmanības lokā, tāpat ir sodītas vairākas personas par 14 dienu pašizolācijas prasību neievērošanu.

Valdība atbalstīja darba grupas priekšlikumu izveidot elektronisku ieceļotāju reģistrācijas sistēmu, kas varētu tikt izstrādāta 2-3 nedēļu laikā, bet līdz šādas sistēmas izstrādei no rītdienas, 16.jūlija, visas Latvijā ieceļojušas personas ar lidmašīnu, prāmi vai autobusu tiks reģistrētas papīra formātā. "Veidlapu apstrāde radīs papildu administratīvo slogu, tomēr šādi ieceļotāju kontroles mehānismu varam ieviest jau no rītdienas," piebilda darba grupas vadītājs.

Anketēti tiks visi ieceļotāji un pēc tam anketas tiks apstrādātas atkarībā no valsts, no kuras ieceļotājs iebraucis, šo informāciju nododot attiecīgajiem dienestiem - Slimību profilakses un kontroles centram un Valsts policijai.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV), kurš pilda iekšlietu ministra pienākumus, informēja, ka datus par ieceļotājiem no valstīm ar zemu Covid-19 saslimstību ievāks konkrētais pārvadātājs, šo informāciju nododot SPKC, savukārt datus par personām, kuras ieradīsies no valstīm ar augstu Covid-19 saslimstību, ievāks robežsardze un minēto informāciju nosūtīs Valsts policijai.

Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško informēja, ka anketas mērķis būs noskaidrot, kuras valstis ieceļotājs apmeklējis iepriekšējās 14 dienās pirms ierašanās Latvijā.

Vienlaikus viņa norādīja, ka jaunā norma par anketēšanu, kas stāsies spēkā ceturtdien, 16.jūlijā, netiks piemērota ar atpakaļejošu datumu, tādējādi anketētas netiks tās personas, kuras pēdējās dienās Latvijā ieradušās no citām valstīm.

Pēc satiksmes ministra Tāļa Linkaita (JKP) sacītā, ieceļotāju elektronisko reģistrēšanas sistēmu izstrādās lidosta Rīga - sākotnēji savām vajadzībām, bet vēlāk to varēs pielāgot citās jomās. Vienlaikus Linkaits norādīja uz nepieciešamību nodrošināt lidostā robežsardzes resursus, jo patlaban lidostā fiziski neesot robežsargu, kuriem iesniegt no ieceļotājiem ievāktās anketas. Linkaits piebilda, ka patlaban lidostā dienā tiek ievāktas 2000 ieceļotāju anketas, bet nākotne to skaits varētu sasniegt 5000.

Citskovskis piebilda, ka ieceļotāju pagaidu reģistrēšana papīra formātā nerisinās problēmu, kad trešās valsts pilsoņi Latvijā ierodas ar saviem personiskajiem auto, piemēram, no Igaunijas, tomēr šo problēmu risinās pilnīgi visu ieceļotāju elektroniskā reģistrēšana.

Datu valsts inspekcijas (DVI) pārstāve norādīja, ka valdība var pieņemt politisku lēmumu par ieceļotāju anketēšanu, vienlaikus paužot bažas par šāda pasākuma atbilstību cilvēktiesību normām un Eiropas Savienības datu regulai. Tomēr Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzsvēra, ka DVI ir jāsargā cilvēku dati, bet valdībai ir jāsargā cilvēku dzīvības.

Valdība arī vienojās, ka termiņuzturēšanās atļaujas tiks izsniegtas tikai tādos gadījumos, ja termiņuzturēšanās atļauju pieprasīs tādas valsts pilsonis, kurā ir zema saslimstība ar Covid-19.

Pievienota 7.-9.rindkopa.

Top komentāri

Jāliek karantīnā
J
Ar reģistrēšanu par maz!
Testers
T
Islande visiem iebraucējiem lidosta sākumā par 15000ISK tagad par9000 visiem izņemot skandināvu un vāciešus liek pārbaudīt vīrusu. Latvijā iebraucosajiem vajag darīt tāpat.
Krējums Saldais
K
"Latvijā tiks reģistrēts ikviens starptautiskos pārvadātājus izmantojošs ieceļotājs no ārvalstīm..." . . . . . . Ja nereģistrēs visus, tā būs trulākā naudas un resursu nolaišana podā - puse ieceļo ar savām privātajām mašīnītēm un citādos nereģistrējamos veidos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas