Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Latvijas pilsoņi Norvēģijā nevar ieceļot ar eID kartēm

24.aprīlī Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) saņēmusi Norvēģijas vēstniecības Rīgā notu, kurā teikts, ka Latvijā izsniegtās personu apliecības (eID kartes) šobrīd netiek atzītas kā Latvijas pilsoņu ceļošanas dokuments Norvēģijā, portāls Diena.lv uzzināja ĀM.

ĀM skaidro, ka Latvijas pilsoņi Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīs var ieceļot ar pasi vai eID atbilstoši direktīvai par tiesībām brīvi pārvietoties un uzturēties dalībvalstu teritorijā. Šī direktīva dalībvalstīm bija jāievieš savos normatīvajos aktos, tādēļ ĀM 2012. gada martā izsūtīja visām valstīm, tai skaitā Norvēģijai, notu ar eID karšu paraugiem.

24.aprīlī ĀM saņēma Norvēģijas vēstniecības Rīgā notu par to, ka Latvijā izsniegtās eID šobrīd netiek atzītas kā Latvijas pilsoņu ceļošanas dokuments Norvēģijā. Minētā informācija nekavējoties tika nodota Latvijas kompetentajām iestādēm - Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, Valsts robežsardzei, lidostai Rīga, airBaltic un Latvijas Tūrisma aģentu asociācijai. Tāpat tika veiktas izmaiņas ĀM mājaslapā sadaļā Ceļo droši.

Norvēģijas vēstniecība Rīgā līdz šim nav varējusi ĀM sniegt sīkāku skaidrojumu par minēto lēmumu. Līdz ar to ĀM ir vērsusies Norvēģijas kompetentajās iestādēs ar lūgumu sniegt skaidrojumu, kāpēc Latvijas pilsoņiem liegts ieceļot Norvēģijā ar eID, neskatoties uz direktīvā noteikto. Līdz turpmākajiem paziņojumiem ĀM lūdz Latvijas pilsoņus ceļošanai uz Norvēģiju izmantot pasi.

Līdzīga situācija savulaik bija izveidojusies ar Latvijas pilsoņu ceļošanu uz Islandi, proti, Latvijas pilsoņiem tika atteikta ieceļošana valstī, ja personu ceļošanas dokumentu derīguma termiņš bija mazāks nekā trīs mēneši pēc plānotās izceļošanas. Vēlāk Islande veica grozījumus nacionālajos normatīvajos tiesību aktos, nodrošinot pilnu atbilstību direktīvai.

ĀM atgādina, ka personas, kuras skāruši Norvēģijas puses ierobežojumi attiecībā uz ieceļošanu ar personas apliecībām, var par atgadījumu informēt arī Eiropas Komisiju un Eiropas Brīvās tirdzniecības asociāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas