Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijas uzturēšanās atļaujām starpnieki piedāvā ekonomiskos variantus

Latvijas kā Eiropas Savienības un Šengenas zonas valsts uzturēšanās atļaujas jau labu brīdi kļuvušas par iekārojamu dokumentu tiem, kuri paši sev vēlas atvērt vārtus uz Eiropu ilgākam laikam nekā paredz to parastais vīzu režīms. Latvijas Televīzijas raidījums de facto atklājis, ka Krievijas un Ukrainas interneta portālos redzami sludinājumi, kas uzturēšanās atļaujas Latvijā piedāvā iegūt arī bez nopietnām investīcijām valsts tautsaimniecībā.  _de facto _veiktajā eksperimentā izdevās noskaidrot, cik šādas atļaujas izmaksā un kādi ir to noformēšanas noteikumi.

Raidījums de facto ar e-pastu starpniecību uzrunāja personas, kas šādus sludinājumus izplata, uzdodoties par kādu Dmitriju no Krievijas, kurš vēlas nokārtot šo atļauju sev, savai sievai un diviem bērniem. Lielākā daļa no uzrunātajiem sludinājumu autoriem savos atbildes e-pastos iekļāva detalizētu shēmu, kā tieši pie uzturēšanās atļaujām tikt un atbilstoši tam arī pakalpojuma izcenojumus.

Kāds anonīms pakalpojuma sniedzējs de facto vēstīja, ka uzturēšanās atļaujas Latvijā var iegūt, nodibinot šeit ārzemju kompānijas pārstāvniecību. Lai to izdarītu, nekādas papildus investīcijas nav nepieciešamas, vien jāsamaksā pakalpojuma sniedzējam par pareizu dokumentu noformēšanu. Cenas - 9000 eiro vienam cilvēkam un vēl 4000 eiro par katru ģimenes locekli. Uzturēšanas atļauja būs derīga gadu, bet par 700 eiro gadā to var pagarināt. Gadījumā, ja klientam nav pašam sava uzņēmuma, kuru pārstāvēt Latvijā, tiek piedāvāts iegādāties kādu ofšoru šim mērķim.

Kāda cita juridiskā firma piedāvāja lētāku variantu. Brīdinot gan par iespējamajām klapatām, viņu piedāvājuma cena par pārstāvniecības izveidošanu un uzturēšanās atļauju Dmitrijam bija 5000 eiro, tikpat viņa sievai un vēl 1000 eiro par katru bērnu.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieka vietniece Maira Roze uzskata, šo sludinājumu autori ir vietējās juridiskās firmas. Palīdzēt ārzemniekiem dažādu dokumentu kārtošanā ir labs peļņas avots. Roze neuzskata, ka šī pārstāvniecību shēma norāda uz nepilnībām Latvijas Republikas likumdošanā: “tādai pārstāvniecībai ir jāveic aktīva darbība, kas dod labumu Latvijas tautsaimniecībai, ja gada laikā šī pārstāvniecība nav sevi pierādījusi, tad turpmākās uzturēšanās atļaujas tiek liegtas.”

Juridisko pakalpojumu sniedzējs SIA Streindžers pārstāvis telefona sarunas ierakstā Dmitrijam no Krievijas, atklāj pavisam citu atļaujas iegūšanas veidu – pēc kārotā dokumenta doties pakaļ uz Lietuvu. Vienas dienas laikā tur iespējams nopirkt reālu uzņēmumu un kļūt par pastāvīgās uzturēšanās atļaujas īpašnieku. Cena atkal tā pati: 5000 eiro katram no vecākiem, bet par katru bērnu vēl 1000 eiro. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē apšauba šīs shēmas patiesumu, jo pēc viņu rīcībā esošajām ziņām Lietuvā uzturēšanās atļaujas jākārto 6 mēnešus.

Drošības policija apliecina, ka arī viņu rīcībā ir informācija par līdzīgiem gadījumiem, tomēr parasti šādu pārstāvniecībās ir salīdzinoši komplicēti atklāt fiktīvā darījuma faktu, īpaši apstākļos, kad valsts drošības iestāžu un tiesībaizsardzības iestāžu rīcībā nav negatīva rakstura informācijas par ārzemnieku. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas