Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Lauzīs līgumu par Preiļu pils nomu

Līgumsaistību nepildīšanas dēļ Preiļu novada dome nolēmusi lauzt līgumu ar Preiļu pils nomnieku, SIA Projektu attīstība un investīcijas. Kaut arī finansiāli zaudējumi no šī darījuma pašvaldībai nav radušies, vēsturiskās ēkas apsaimniekošanas tālākais liktenis kļūst arvien neskaidrāks. Kā Dienai paskaidroja Preiļu novada domē, pašvaldības mēģinājumi atrast līdzekļus 19.

gs. sākumā būvētās grāfu Borhu pils atjaunošanai jau vairākas reizes ir bijuši neveiksmīgi. Par ES PHARE 2002 programmas līdzekļiem, ieguldot līdzfinansējumu, gan izdevās izstrādāt tehnisko projektu Preiļu pils un parka rekonstrukcijai darījumu centra izveidei, taču 2005.gada nogalē izsludinātajā ES ERAF projektu konkursā par kultūras mantojuma saglabāšanu Preiļu novada domes projekts par Preiļu pils un parka renovāciju netika atbalstīts.

Aptuveni pirms trim gadiem rīkotajā izsolē Preiļu pils un tai piegulošās zemes nomas tiesības uz 50 gadiem, kā vienīgā pretendente, ieguva Rīgas uzņēmums SIA Projektu attīstība un investīcijas. Nomas līgumā bija paredzēts, ka uzņēmums kompensēs pašvaldības ieguldījumus Preiļu pils attīstības projektos (30 000 lati), katru gadu maksās nomas maksu 1610,47 latus, pakāpeniski veiks pils un parka atjaunošanas darbus, līdz 2010. gadam Preiļu pils tiks rekonstruēta par viesnīcas kompleksu. Šāda projekta īstenošana kopumā izmaksātu vairāk nekā 2,8 miljonus latu. 2008. gadā, pamatojoties uz SIA Projektu attīstība un investīcijas lūgumu, dome pagarināja nomas līguma darbības termiņu, nomniekam tika izsūtīti līguma grozījumi, bet līdz šim laikam tie nav parakstīti un iesniegti pašvaldībā. Nomnieks nav veicis arī nomas maksājumus par 2009. gadu un 2010. gada trim mēnešiem.

Pirms jautājuma par nomas līguma laušanu izskatīšanas sēdē nomniekam tika izsūtīts uzaicinājums ierasties pašvaldībā un paskaidrot radušos situāciju, taču neviens firmas pārstāvis Preiļos neieradās. Ar nomnieku Dienai sazināties neizdevās. Pagājušā gada nogalē SIA Projektu attīstība un investīcijas direktors Ivars Lišmanis Dienai gan atzina, ka cerības atjaunot pili viņš neesot zaudējis, taču pagaidām nauda šī projekta īstenošana nav dabūta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas