Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lems par stingrākiem nosacījumiem uzturēšanās atļauju izsniegšanai Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās valdības virzītās izmaiņas Imigrācijas likumā, kas paredz noteikt stingrākus nosacījumus attiecībā uz uzturēšanās atļauju izsniegšanu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem.

Parlaments iepriekš šodien vērtēšanai komisijās nodeva arī līdzīgus Nacionālās apvienības un "Konservatīvo" virzītos grozījumus Imigrācijas likumā par Krievijas pilsoņu uzturēšanās ierobežojumiem.

Valdības virzītie grozījumi paredz, ka turpmāk Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kuri vēlēsies kļūt par citas valsts pilsoni un turpināt uzturēties Latvijā, būs jākārto valsts valodas pārbaude un jāpierāda regulāri un pietiekami finanšu līdzekļi.

Tiesību aktā iekļauta arī prasība valsts valodas zināšanas pierādīt bijušajiem Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kuri līdz šī likumprojekta spēkā stāšanās brīdim saņēmuši pastāvīgās uzturēšanās atļaujas.

Prasība par valsts valodas zināšanu prasmju apliecinājumu varētu attiekties uz aptuveni 22 000 ārzemnieku. Ja persona nevarēs pierādīt atbilstošas zināšanas, uzrādot Valsts izglītības un satura centra izsniegtu dokumentu par atbilstību A2 valsts valodas zināšanu līmenim, personām tiks anulēta pastāvīgās uzturēšanās atļauja un tiks izsniegta termiņuzturēšanās atļauja (TUA) uz vienu gadu.

"Līdz ar tiesību akta stāšanos spēkā varētu palielināties Valsts izglītības un satura centra veicamo valsts valodas pārbaužu skaits, tādējādi būtu jāvērtē jautājums par Valsts izglītības un satura centra kapacitātes stiprināšanu," iepriekš norādīja iekšlietu ministrs Kristaps Eklons (AP).

Grozījumi Imigrācijas likumā paredz arī to, ka līdz 2023.gada 30.jūnijam tiks pārtraukta atkārtotu TUA izsniegšana Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, izņemot personas, kuras ilgtermiņā uzturējušās Latvijā, piemēram, bijušie Latvijas pilsoņi vai nepilsoņi, kuri valsts valodas zināšanu trūkuma dēļ nekvalificējas pastāvīgās uzturēšanās atļaujas vai ES pastāvīgā iedzīvotāja statusam.

Atbilstoši Eiropas Savienības direktīvai izņēmums būs arī bijušie studenti vai pētnieki, kuri pēc studiju vai pētniecības projekta beigām vēlas turpināt uzturēties Latvijā.

Tāpat, atsaucoties Latvijas Investīciju attīstības aģentūras, citu biznesa asociāciju un uzņēmēju lūgumam, izņēmums attiektos uz personām, kurām Latvijā piešķirtas tiesības uz nodarbinātību, kuras vēlas turpināt uzturēties Latvijā un par kurām veikti regulāri iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumi, kā arī TUA būtu tiesīgi saņemt jaunuzņēmumu valdes locekļi pēc tam, kad beidzies tās TUA termiņš, kas izsniegta saistībā ar jaunuzņēmuma dibināšanu.

Personas, kuras ietilpst šajā kategorijā, tiks rūpīgi pārbaudītas no kompetento valsts drošības iestāžu puses.

Tiesību aktā paredzētās normas neskar starptautiskās aizsardzības pieprasītāju tiesības saņemt atbilstošu starptautiskās aizsardzības statusu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas