Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

LG: Dabasgāzes tirgus liberalizācija neatcels Gazprom monopolu

Dabasgāzes tirgus liberalizācija Latvijā neatcels monopolista Gazprom monopolu, ceturtdien konferencē Kāds būs Baltijas dabasgāzes tirgus nākamo piecu gadu perspektīvā? teica AS Latvijas Gāze (LG) valdes priekšsēdētāja vietnieks Jorgs Tumats.

Viņš uzsvēra, ka Latvijas iekšējie lēmumi monopolsituāciju nemainīs tikmēr, kamēr netiks uzbūvēts sašķidrinātās gāzes terminālis. Viņš piebilda, ka pašreizējais monopols tiek regulēts, un tas nozīmē pavisam kaut ko citu nekā brīvs monopols.

Viņaprāt, pašlaik sabiedrībā notiekošās diskusijas ir ļoti emocionālas, šis jautājums cilvēkus satrauc, rodas sajūta, ka cilvēkus Gazprom monopols apdraud, ka ir vēlme piedalīties brīvos tirgus procesos.

Taču, vērtējot faktus un citu valstu pieredzi, ja tiek uzbūvēts sašķidrinātās gāzes terminālis, ja Latvijā ir otrs gāzes piegādātājs, vai tas atrisinās visas problēmas, jautāja LG pārstāvis. LG pārstāvis minēja Itālijas piemēru, kur ir divi piegādātāji, bet gāzes cena augsta, un šajā valstī izskan pārmetumi, kādēļ ir tikai divi piegādātāji, nevis vairāk. Nekas neliedzot lielajiem gāzes piegādātājiem Krievijai, Alžīrijai un Norvēģijai risināt sarunas.

Arī, viņaprāt, Baltijā ir nepieciešams sašķidrinātās gāzes terminālis, taču jautājums ir par finansējumu un izmaksu segšanu.

Tumats piebilda, ka pašlaik Briseles direktīvas Latvijai pieļauj dažādus tirgus liberalizācijas variantus. Brisele Latviju nespiež uzreiz sadalīt uzņēmumu, kā arī nav saņemti oficiāli pārmetumi par termiņu neievērošanu.

Viņš uzsvēra, ka turpmākie lēmumi saistībā ar dabasgāzes tirgus liberalizāciju ir jāpieņem sabalansēti starp patērētāju, investoru un valsts interesēm.

Kā ziņots, Sorosa fonds - Latvija (SFL) ceturtdien rīko diskusiju, kurā eksperti, lielāko enerģijas uzņēmumu pārstāvji un politikas veidotāji analizē piegādātāju un patērētāju interešu sabalansēšanu dabasgāzes tirgū, kā arī diskutē par Latvijas integrāciju Eiropas gāzes tirgū.

Jau ziņots, ka Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputātu vairākums slēgtā sēdē vienojās veikt grozījumus Enerģētikas likumā, atliekot gāzes tirgus liberalizāciju līdz brīdim, kamēr netiks panākti efektīvi starpsavienojumi ar trešajām valstīm, izņemot Igauniju, Lietuvu un Somiju. Veikt grozījumus Enerģētikas likumā, atsakoties no patlaban noteiktā tirgus liberalizācijas termiņa no 2014.gada 4.aprīļa, tā vietā nosakot, ka kompānijas sadalīšana jāizdara brīdī, kad Latvija tieši pievienosies jebkuras Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, izņemot Igaunijas, Lietuvas un Somijas, savstarpēji savienotai sistēmai, rosina AS Latvijas Gāze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas