Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Līdz 2021.gada beigām plāno pagarināt Latvijas karavīru dalību operācijā Afganistānā

Aizsardzības ministrija (AM) sagatavojusi Saeimas lēmuma projektu par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalības pagarināšanu starptautiskajā operācijā Afganistānā. Latvijas dalību šajā operācijā plānots pagarināt līdz 2021.gada 31.decembrim.

2014.gadā NATO samita laikā Velsā NATO valstis, tai skaitā Latvija, vienojās par ilgtermiņa apņemšanos turpināt atbalstu Afganistānai arī pēc 2014.gada, NATO lomu Afganistānā mainot no kaujas operāciju īstenošanas uz padomu sniegšanu afgāņu spēkiem un to apmācību.

Saeima 2014.gadā nolēma nosūtīt Latvijas karavīrus uz Afganistānu NATO spēku sastāvā. Vēlāk parlaments dalības termiņu pagarināja līdz 2020.gada 31.decembrim.

2018.gadā NATO valstu samitā Briselē apstiprinātā deklarācija paredz, ka alianse turpina apmācības operāciju "Resolute Support Mission" Afganistānā, līdz apstākļi būs pietiekami stabili.

AM skaidro, ka patlaban situācija Afganistānā vērtējama kā trausla, nemiernieki vēl joprojām turpina veikt dažādas intensitātes uzbrukumus, kurās zaudējumus cieš ne tikai afgāņu drošības spēki, bet arī civilie iedzīvotāji. Šo gadu laikā ir panākts būtisks progress Afganistānas drošības un aizsardzības spēku, kā arī institucionālās kapacitātes stiprināšanā, taču arī turpmāk NATO sniegtais atbalsts ir vitāli svarīgs stabilitātes veicināšanai arī turpmāk.

Šogad septembrī NATO aizsardzības ministri atkārtoti apliecināja, ka nepieciešams saglabāt misijas darbību, kā arī ir jāveicina Afgāņu - Talibu miera sarunu pozitīva virzība. Būtiskākais priekšnosacījums situācijas stabilizēšanai ir Afganistānas valdības un Talibu spēku miera sarunu pozitīva un konstruktīva tālākā virzība, skaidro AM. Atbilstoši sarunu iznākumiem nākotnē tiks arī vērtēta turpmāka NATO klātbūtnes pielāgošana.

Taču šobrīd ir būtiski saglabāt arī Latvijas apņemšanos turpināt līdzšinējās saistības, kamēr tas būs nepieciešams Afganistānas drošības un reģiona stabilitātes sekmēšanai, vienlaikus saglabājot gatavību pielāgoties atbilstoši tālākiem lēmumiem, akcentē ministrijā.

Līdz 2021.gada beigām NBS dalība operācijā paredzēta līdz 50 karavīriem lielā kontingenta sastāvā.

Papildus, Latvija arī ir apņēmusies sniegt ilgtermiņa finansiālu ieguldījumu Afganistānas atbalstam, veicot ikgadējas iemaksas Afganistānas Armijas Trasta fondā. Latvija ir apņēmusies veikt iemaksas līdz 2024.gadam.

Saeimas lēmuma projekts vispirms būs jāskata valdībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas