Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss
Pētnieki secināja, ka šāda automatizēto profilu rīcība liecina par to, ka Krievijas interneta telpa arvien vairāk sāk atgādināt tās mediju telpu, kur lielākā daļu mediju tieši vai netieši tiek kontrolēti valstiskā līmenī

Lielāko daļu no Twitter krievvalodīgā satura par NATO klātbūtni Latvijā ģenerē roboti

85% no sociālā tīkla Twitter krievvalodīgā satura par NATO klātbūtni Latvijā nāk no automatizētiem profiliem, liecina NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra sagatavotais pētījums.

Pētījums aplūko laika posmu no šī gada 1.marta līdz 30.augustam Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā. Pētījumā tika aplūkoti Twitter profili, kuri šajā laika posmā piedalījās diskusijās, vai publicēja informācija par NATO.

Visaktīvāk automatizētie profili šajā laika posmā darbojās Igaunijā, kur 87% no kopējās krievvalodīgās komunikācijas nāca no šāda tipa kontiem. Latvija atrodas otrajā vietā ar 85% satura, Lietuva ir trešā ar 81%, bet Polijā šis īpatsvars bija vismazākais - 80%.

Šie automatizētie konti visbiežāk koncentrējās uz aktuālo ziņu atspoguļošanu, bieži pārkopējot dažādu avotu ziņas vai to virsrakstus, reizēm pat nepievienojot saiti uz pilno ziņu.

Pētnieki secināja, ka šāda automatizēto profilu rīcība liecina par to, ka Krievijas interneta telpa arvien vairāk sāk atgādināt tās mediju telpu, kur lielākā daļu mediju tieši vai netieši tiek kontrolēti valstiskā līmenī.

Pētnieki arī atklāja, ka krievvalodīgajā informācijas telpā aptuveni 70% no šajā pētījumā aplūkotajiem Twitter profiliem bija automatizēti. Pretstatā angļu valodā runājošajā informācijas telpā šādi profili veidoja 28%.

Pētnieki arī norāda, ka mūsdienās, kad autoritāras valstis kontrolē daudzus medijus, sociālie tīkli ir būtisks līdzeklis, kas ļauj sabiedrībai paust savu viedokli vai nostāju. Taču šī iespēja tiek apdraudēta, ja informācijas telpu aizpilda automatizēti roboti, nevis īsti cilvēki.

pievienota pēdējā rindkopa

Top komentāri

tā gadās
t
Kad 1985 gadā republikāņu neokoniem pietuvinātais rakstnieks Orsons Skots Kards publicēja ''Endera spēli'', viņš prognozēja internetu, kur paklausīgie šīpļi seko norādījumiem no blogiem, ko publicē saujiņa izredzēto WASP intelektuāļu. Tāda, acīmredzami, bija arī ASV oligarhu nākotnes vīzija. Nevienam nenāca prātā, ka uzradīsies ne tikai datorvīrusi bet arī ''troļļi'' un lielāko daļu politisko tekstu internetā sāks ražot robotizēti. Par šo rakstiņu runājot - Rietumos beidzot pielecis, ka jebkuru sociālo tīklu un infas masveida plūsmu iespējams ļoti vienkārši kontrolēt. Tikai viņi vēl nezina, ko tagad darīt.
Vārds
V
Diena nekad nerakstīs, ka aiz Google un Facebook stāv super dators(i), kas visu informāciju savāc un analīzē prātam neaptveramā līmenī un "Latvijas" mediji publicē tikai filtrētu LAtvijai domātu propagandu, kas galvenokārt tendēta pret Krieviju.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas