Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

LK: Anglijas tiesa kā pamatotu vērtē iespēju pierādīt Lemberga vainu LK zaudējumos

Lielbritānijas Augstākās tiesas Karalienes tiesas departamenta Komerctiesa secinājusi, ka prasītājiem tiesvedībā pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu ir pietiekami pamatota iespēja pierādīt, ka viņš ir atbildīgs Latvijas kuģošanas kompānijai Latvijas kuģniecība (LK) un tās akcionāriem par tai nodarītajiem zaudējumiem prettiesisko shēmu īstenošanas dēļ, sacīts LK paziņojumā biržai NASDAQ OMX Riga.

Tajā teikts, ka 3. un 4.augustā Lielbritānijas tiesā notika tiesas sēde procesuālu jautājumu izlemšanai saistībā ar LK koncernā ietilpstošo kompāniju iesniegtajām prasībām pret Lembergu.

Prasību, kuras iesniegtas arī pret Lembergu, kopējā summa ir vērtējama aptuveni 135 miljonu ASV dolāru apmērā. Šādas summas, pēc prasītāju uzskata, ir nepamatoti izņemtas no LK apzināti prettiesisku shēmu īstenošanas dēļ, galvenokārt izmantojot zem tirgus likmēm noslēgtus kuģu fraktēšanas līgumus starp LK koncernā ietilpstošajām kompānijām (prasītāji) un starpnieku kompānijām (korporatīvie atbildētāji), kuras tālāk kuģus jau par tirgus likmēm nodevušas fraktā trešajām personām, kas nav zinājušas un nav bijušas iesaistītas prettiesiskajās shēmās, paskaidro LK pārstāvji.

Saskaņā ar LK sniegto informāciju, balstoties uz līdz šim iesniegtajiem pierādījumiem, Anglijas tiesa jau ir secinājusi, ka lieta ir pamatoti argumentējama par to, ka Lembergs ir bijis iesaistīts un guvis labumu no apzināti prettiesiskajām shēmām un ka prasītājiem tādēļ ir pietiekami pamatota iespēja pierādīt, ka viņš ir atbildīgs LK un tās akcionāriem par zaudējumiem, kas radušies, īstenojot prettiesiskās shēmas.

"LK jau ir guvusi sekmes, saņemot tiesas spriedumu par summu, kuras galīgais apmērs vēl tiks noteikts, pret korporatīvajiem atbildētājiem, ar kuru palīdzību prettiesiskā shēma tika realizēta. Tomēr šiem korporatīvajiem atbildētājiem nav pietiekamu aktīvu, lai atlīdzinātu LK nodarītos zaudējumus. Visticamāk, ka gandrīz visi ienākumi no apzināti prettiesiskās shēmas realizācijas jau ir pārgājuši citās rokās," norāda kompānijas pārstāvji.

Kompānija paskaidro, ka šā iemesla dēļ LK ir iesniegusi prasības pret Oļegu Stepanovu un Lembergu. "Neskatoties uz pierādījumiem, kas jau iesniegti Londonas tiesā, gan Lembergs, gan Stepanovs neatzīst pret viņiem ierosinātās prasības. Vienlaikus, kamēr Stepanovs ir piekritis atklāt tiesā informāciju par viņam piederošajiem aktīviem un atzīt Londonas tiesas jurisdikciju lietas izskatīšanā, lai viņa aizstāvības argumenti varētu tikt izvērtēti pēc būtības, Lembergs ir atteicies šādi rīkoties," sacīts LK paziņojumā.

LK atgādina, ka 13.aprīlī Lielbritānijas tiesa izdeva prasītājiem pasaules aktīvu iesaldēšanas rīkojumu pret Lembergu. Rīkojums tika izdots, pamatojoties uz tiesā iesniegtajiem pietiekamajiem pierādījumiem, kas ļāva konstatēt reāla riska esamību par to, ka Lembergs var mēģināt nobēdzināt savus aktīvus, lai tie nebūtu pieejami nākotnē iespējamā sprieduma izpildei.

Atbilstoši 13.aprīļa rīkojumam Lembergam bija pienākums atklāt prasītājiem informāciju par visiem viņa aktīviem, ieskaitot tos, kuriem viņš ir patiesā labuma guvējs, neatkarīgi no tā, vai tie varētu būt reģistrēti uz ārzonu kompāniju, trešo personu vai viņa ģimenes locekļu vārda un kurā valstī aktīvi atrodas. Atklājot šo informāciju, bija jānorāda pilni rekvizīti visiem banku kontiem, kompāniju kapitāla daļas vai akcijas, nekustamie īpašumi un uzticības turējumā nodotie aktīvi, norāda LK pārstāvji.

LK informē, ka šonedēļ Lembergu pārstāvošie advokāti mēģināja panākt rīkojuma atcelšanu. Viņu iesnieguma izskatīšana tika sākta 3.augustā un pabeigta 4.augustā. Tiesas sēdes beigās tiesnesis izskatīja abu pušu iesniegtos pierādījumus, noklausījās Lembergu pārstāvošo advokātu izvērstu mutisku skaidrojumu un izlēma par labu prasītājiem, tādējādi noraidot Lemberga iesniegumu atcelt rīkojumu. Turklāt tiesnesis apstiprināja agrākos secinājumus par to, ka tiesā jau iesniegti pietiekami daudz pierādījumu, kas liecina, ka prasībai pret Lembergu ir pietiekams pamatojums.

Tādējādi rīkojums attiecībā uz Lemberga aktīviem paliek spēkā un Lembergam ir aizliegts citādi, izņemot kā tas nepieciešams parastai ikdienas rīcībai, jebkādā veidā mēģināt atbrīvoties no aktīviem, kuri viņam pieder vai kuriem viņš ir patiesā labuma guvējs bez LK juridisko pārstāvju piekrišanas, uzsver kompānijas pārstāvji.

LK paziņojumā teikts, ka šonedēļ tiesas sēdē prasītāji iesniedza pieprasījumu tiesai izdot rīkojumu Lembergam ar zvērestu vēlreiz liecināt par viņa īpašumiem, to apmēru un veidu. Lai arī iepriekš Lembergs ar zvērestu jau liecināja par šo jautājumu, LK pārstāvošie advokāti nebija pārliecināti, ka informācija, kas tika sniegta par viņa finansēm un īpašumiem, ir pilnīga un patiesa. Detaļas par informāciju, kas tika sniegta, pašlaik nevar tikt izpaustas, jo Lembergu pārstāvošie advokāti uzstāja, ka šāda informācija var tikt sniegta tikai, nodrošinot striktu tās konfidencialitāti, kam piekrita tiesa un prasītāji.

"Lai meklētu veidus, kā neveikt informācijas atklāšanas pienākuma pildīšanu, Lembergs mēģināja iebilst, ka viņam nav jāatklāj papildu informācija, pamatojot to ar argumentu, ka viņam nav jāatklāj informācija, kas varētu tikt izmantota pret viņu. Šo argumentu kopā ar citiem argumentiem tiesnesis noraidīja un secināja, ka Lembergs ir neapšaubāmi pārkāpis tiesas 13.aprīļa rīkojumu, atbilstoši kuram viņam bija jāatklāj informācija par saviem īpašumiem," paskaidro LK.

Pēc kompānijas pārstāvju sniegtās informācijas, pašlaik Lembergam ir uzlikts papildu pienākums atklāt savu finanšu stāvokli LK pārstāvošajiem advokātiem divos posmos. Ne vēlāk kā līdz 12.augustam Lembergam ar zvērestu ir jāatklāj pilns un galīgs savu īpašumu saraksts, ieskaitot visus tos īpašumus, kuros viņš ir patiesā labuma guvējs visā pasaulē. Atbildes uz detalizētiem jautājumiem, kurus uzdos LK pārstāvošie juristi Londonā saistībā ar specifiskiem aktīviem, kuru īpašnieks varētu būs Lembergs, ir jāiesniedz arī ar zvērestu, bet ne vēlāk kā līdz 9.septembrim.

Tāpat tiesnesis nospriedis, ka gadījumā, ja LK pārstāvošie juristi nebūs apmierināti ar jebkuru no Lemberga papildus saņemto informāciju nākamo nedēļu laikā, viņam ir personīgi jāapmeklē tiesa Londonā, lai izjautātu viņu par Ventspils mēram piederošo aktīvu veidu un apmēru. Tiesnesis arī nosprieda, ka Lembergam būs personīgi jāapmeklē tiesa, kura provizoriski plānota Londonā nedēļā, kas sākas 3.oktobrī.

Kopējās Londonas tiesvedības līdzšinējās izmaksas, ietverot abu pušu izmaksas, kopsummā sasniedza 400 tūkstošus Lielbritānijas mārciņu (aptuveni 325 tūkstošus latu). Tiesnesis uzdeva iemaksāt Lembergam 125 tūkstošus Lielbritānijas mārciņu (aptuveni 100 tūkstošus latu) LK kontā 28 dienu laikā, pārējās prasītāju izmaksas atstājot izvērtēšanai nākotnē.

Ventspils mērs piektdien izplatītajā paziņojumā savukārt paskaidroja, ka atbilstoši Latvijas likumiem Anglijas tiesai viņš nosūtījis informāciju par īpašumiem, kas norādīti viņa amatpersonas deklarācijā. "Savukārt prasītāji, nevis tiesa, visu laiku caur tiesu uzdod man dažādus jautājumus, kurus sarakstījuši uz 60 lapām. Lielbritānijas tiesa ir pieņēmusi lēmumu, ka man uz šiem jautājumiem ir jāatbild. Tas ir arī patiesais tiesas lēmums," viņš uzsvēra.

Runājot par tiesas izdevumu segšanu, Lembergs paskaidroja, ka atbilstoši Anglijas praksei atbildētājam, kamēr lieta nav iztiesāta līdz galam, ir daļēji jāsedz tiesas izdevumi. Ja prasība netiek apmierināta, tad prasītājam visa nauda ir jāatdod atbildētājam. "Tāda ir šī kārtība, arī attiecībā pret mani. Līdz ar to nekādu sagrāvi es neesmu cietis. Jautājums vēl pat nav skatīts pēc būtības – runa visu laiku ir par nodrošinājumu," klāstīja Lembergs.

Pēc viņa teiktā, Anglijas tiesa vēl izskatīs jautājumu par jurisdikciju, proti, vai šāds jautājums vispār ir jāskata Anglijas tiesā vai tomēr Latvijas vai kādas citas valsts tiesā.

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 13.jūnijā atzina un nodeva izpildei Apvienotās Karalistes Augstās justīcijas tiesas Karalienes tiesas departamenta komerctiesas lēmumu lietā pret Lembergu. Pamatojoties uz zvērināta tiesu izpildītāja pieprasījumu, Uzņēmumu reģistrs jūlija otrajā pusē reģistrēja prasības nodrošinājuma līdzekli – liegumu kapitāldaļām, kuru iespējamais patiesā labuma guvējs ir Lembergs.

Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu Lemberga advokāts gan ir pārsūdzējis, taču trūkumu dēļ sūdzība līdz 22.augustam atstāta bez virzības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas