Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Mācību laikā NBS zaudējuši sakarus ar dronu Latvijas-Krievijas pierobežā

Tehnisku iemeslu dēļ Nacionālie bruņotie spēki (NBS) sestdien zaudējuši sakarus ar bezpilota lidaparātu, kas mācībās Namejs 2023 tika izmantots sauszemes novērošanai Latvijas-Krievijas pierobežā, informē Aizsardzības ministrija (AM).

Sakari ar lidaparātu pārtrūka Latvijas teritorijā, un tā potenciālo nosēšanās vietu noteica iepriekš uzņemtā lidojuma trajektorija un vēja virziens. Ir liela varbūtība, ka novērošanas lidaparāts nosēdās Krievijas teritorijā.

Kā skaidro AM, ņemot vēra Krievijas pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, Latvijas ārējo robežu, gaisa telpas un teritoriālo ūdeņu uzraudzīšana tiek veikta pastiprinātā režīmā. Tāpat NATO sabiedrotie rotācijas kārtībā nodrošina gaisa telpas patrulēšanas misiju virs visām Baltijas valstīm, norāda AM.

AM aģentūrai LETA skaidroja, ka drons nebija militāri bruņots, bet tas bija paredzēts novērošanai.

Lai izvairītos no jebkādas notikumu eskalācijas, Ārlietu ministrija ir informējusi Krieviju par notikušo, kā tas pieņemts starptautiskā praksē. Vienlaikus "nav izslēgts, ka Krievijas propaganda varētu šo jautājumu pasniegt sev vēlamā gaismā," teica AM pārstāvji.

Komentējot to, vai lidaparāts varētu vēl apdraudēt gaisa telpu, AM teica, ka pēc pilnīgas sakaru pārtrūkšanas Latvijas teritorijā bezpilota lidaparāts ieslēdza ārkārtas nosēšanās režīmu.

Savukārt sīkāku informāciju par bezpilota lidaparāta tehnisko specifikāciju ministrija atteicās sniegt.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, šis nav pirmais incidents, kad gaisa telpā pazudis drons. 2020.gada maijā pazuda sakari ar "UAVFactory" piederošu bezpilota lidaparātu, kurš veica testa lidojumu, lai pārbaudītu maksimālo iespējamo lidošanas ilgumu. Toreiz noklīdušais drons pēc desmit dienām tika atrasts meža masīvā Garkalnes novadā.

Kā vēstīts, visaptverošas valsts aizsardzības mācības "Namejs 2023" ir NBS organizētās mācības, lai pārbaudītu un pilnveidotu Latvijas nacionālos kolektīvās aizsardzības plānus. Mācības norisinās no 5.septembra līdz 2.oktobrim visā Latvijā. Mācībās kopā piedalīsies aptuveni 8500 dalībnieku. Mācības "Namejs 2023" demonstrē sadarbību un savietojamību ar sabiedroto bruņoto spēku vienībām, integrējot sabiedroto vienības un štābus kopēju uzdevumu izpildē.

Militāro mācību laikā visā Latvijā notiks militārās tehnikas, tai skaitā bruņutransportieru un kolonnu pārvietošanās pa koplietošanas ceļiem un apdzīvotām vietām, kā arī NBS un sabiedroto gaisa kuģu lidojumi Latvijas gaisa telpā, tostarp zemā augstumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas