Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Madonas novadā sāksies pirmais 24 stundu Latvijas putnu rallijs

Sestdien plkst.14 Madonas novadā tiks dots starts 24 stundu ilgajam pirmajam Latvijas Valsts mežu (LVM) putnu rallijam, kas noslēgsies svētdien Rīgā, aģentūru informēja pasākuma organizators Arnis Zacmanis.

Putnu rallija mērķis ir 24 stundu laikā fiksēt iespējami daudz dažādu putnu sugu. LVM putnu rallijs ir pirmā šāda iniciatīva Latvijā, un šīs idejas īstenošanā iesaistījušies labākie Latvijas putnu vērotāji un atzīti ārzemju eksperti.

Sacensībās iegūtais rezultāts raksturos iespējas putnu vērošanai Latvijas dabā rudenī - cik no jebkad Latvijā konstatētajām 356 sugām patlaban iespējams novērot. Šāds skaitlis ir svarīgs Latvijas dabas vērtību popularizēšanai.

Putnu rallijā piedalīsies četras komandas. Komandā Latvijasputni.lv piedalīsies Kārlis Millers ar diviem kolēģiem no Somijas, komandā Vējš burās piedalīsies Gaidis Grandāns, Valdis Ādamsons, Guntis Graubics un Uģis Piterāns, komandā Himantopus himantopus piedalīsies Mareks Kilups, Ivars Brediks, Mārcis Tīrums un Ilze Bojāre, savukārt komandā TTT piedalīsies Edgars Laucis, Andris Avotiņš, Mārtiņš Briedis un Dāvis Drazdovskis.

Tiesnešu komisijā darbosies trīs ornitologi - Valdis Roze, Kaspars Funts un Māris Jaunzemis. Sacensībās aicināti piedalīties Latvijas putnu vērotāji, kuriem ir garākie putnu sugu saraksti, kas publicēti globaltwitcher mājaslapā. Viens no komandu dalībniekiem, Millers, Latvijā ir novērojis vairāk nekā 300 putnu sugu, un ir daudzi dalībnieki, kuriem līdz 300 sugu robežai pietrūkst nedaudz.

Uzvarētāju komandā katrs dalībnieks saņems Nikon Monarch jaunākā modeļa binokļus, kuriem ir ļoti labas atsauksmes putnu vērotāju aprindās.

Parasti šādas sacensības interesentiem un līdzjutējiem nav īpaši draudzīgas, jo putnu vērotāji pazūd dabā un tad parādās tikai sacensību noslēgumā. Šoreiz gaidāmi pārsteigumi, jo mammadaba.lv mājaslapā ikviens varēs sekot komandu maršrutiem ar Jāņa sētas izstrādātas globālās pozicionēšanas sistēmas izmantojošu tehnoloģijas palīdzību. Apmeklējot lapu, varēs redzēt komandu izvēlētos maršrutus tiešsaistē, jo dalībniekiem būs koordinātes fiksējoši raidītāji vai to veiks viņu viedtālruņi, stāstīja Zacmanis.

"Tieši izvēlētie maršruti var noteikt panākumu. Maršruti jāplāno pat atkarībā no laika apstākļiem sacensību dienās, no vēja virziena, šī brīža ziņām par putnu migrāciju un daudziem citiem faktoriem. Faktiski pusi no panākuma noteiks komandu veiktais mājasdarbs īsi pirms sacensībām," akcentēja pasakuma rīkotājs.

Paralēli sacensībām LVM uzturētā mājaslapa "mammadaba.lv" sadarbībā ar "dabasdati.lv" aicina ikvienu piedalīties fotokonkursā, kur varēs izcīnīt "Nikon Coolpix" fotoaparātu. Putna vai putnu fotogrāfijai jābūt uzņemtai šā gada 15.septembrī vai 16.septembrī, un tā jāiesūta "dabasdati.lv" mājaslapā līdz 17.septembra plkst.11. Šis konkurss ir piemērots amatieriem, jo tajā visaugstāk tiks vērtēts vizuāli interesants putna vai vairāku putnu attēls, kas iegūts tieši šajās dienās. Attēla mākslinieciskā kvalitāte būs mazāk svarīga. Izvērtēšanu veiks un lēmumu pieņems "dabasdati.lv" veidotāji.

Sagaidāms, ka pirmā Latvijas putnu rallija iegūtie rezultāti palīdzēs putnu vērošanas popularizēšanai gan ārzemju viesiem, kas ierodas putnu vērošanai Latvijā, gan Latvijas iedzīvotājiem. Mūsu kaimiņvalstīs līdzīgas sacensības jau ir notikušas un novērojamo putnu skaits Latvijai ir svarīgs. Tāpat, ļoti interesanti būs salīdzināt komandu izvēlētās taktikas - kādas putniem bagātas vietas apmeklēt, tieši kurā diennakts laikā un kā plānot savu maršrutu rudens dienā, lai redzētu pēc iespējas vairāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas