Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Mediķu arodbiedrība "veselības ministra attieksmes dēļ" nepiedalīsies Veselības nozares stratēģiskās padomes sēdē

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) "attieksmes dēļ" nepiedalīsies Veselības nozares stratēģiskās padomes sēdē trešdien, 24.novembrī, aģentūru LETA informēja organizācijā.

LVSADA valde šādu lēmumu pieņēmusi, reaģējot uz Pavļuta "ignorējošo attieksmi pret pirmsstreika sarunām".

Organizācija atgādina, ka 23.augustā iesniedza Veselības ministrijai (VM) divas streika prasības - paaugstināt vidējo darba samaksu atbalsta personālam 2022., 2023. un 2024.gadā katru gadu par 5% un vidējo darba samaksu ārstniecības personām katru gadu visās kvalifikācijas grupās vienādi - par 10%.

Līdz šim ir notikušas trīs izlīgšanas komisijas sēdes. Sarunu gaitā LVSADA pārstāvji esot piekrituši "mīkstināt sākotnējās prasības" par darba samaksas paaugstināšanu trīs gadus pēc kārtas, taču atstāja spēkā prasību par darba samaksas paaugstināšanu 2022.gadā. VM pārstāvji, kurus vadīja valsts sekretāre Indra Dreika, sarunās aicinājusi precizēt atskaites punktus un nepieciešamās summas.

Ar valsts sekretāres vietnieka finanšu jautājumos Borisa Kņigina palīdzību tas ticis izdarīts 15.septembrī. Abas puses konceptuāli vienojās par iespējamu izlīgumu - mēneša vidējā darba samaksa visām ārstniecības personu kvalifikācijas grupām 2022.gadā tiek paaugstināta par 10%. LVSADA padome šādu izlīgumu atzina par atbalstāmu. Savukārt no VM galīgā piekrišana joprojām nav saņemta, pārmet LVSADA.

Organizācija apgalvo, ka vairāk nekā divus mēnešus ilgajā pirmsstreika sarunu laikā "veselības ministrs nav izrādījis nekādu iniciatīvu panākt konstruktīvu izlīgumu".

Par turpmāko rīcību saistībā ar streiku LVSADA padome lems 21.decembrī.

"VM atbilstoši pirmsstreika brīdinājuma procedūrai ir bijušas vairākas tikšanās ar arodbiedrības pārstāvjiem un ir bijusi detalizēta diskusija par mediķu atalgojuma jautājumu, līdz ar ko es tiešām nevaru piekrist, ka nebūtu bijis dialogs," komentējot arodbiedrības pausto, sacīja Pavļuts.

Viņš arī piebilda, ka to, par ko VM var vienoties ar LVSADA, nosaka valdības lēmumu ietvari un robežas par nākamā gada budžeta projektu.

Jau ziņots, ka LVSADA aicināja Saeimas deputātus nebalsot par nākamā gada valsts budžetu, kamēr netiek nenodrošināts mediķu atalgojuma pieaugums vismaz par 10% 2022.gadā. Organizācija pauž neizpratni un sašutumu saistībā ar valdībā apstiprināto budžeta likumprojektu, kas iesniegs Saeimā.

Pēc LVSADA paustā, lai mediķu darba samaksa augtu līdzvērtīgi darba samaksas pieaugumam valstī, vajadzīgi ne mazāk kā 75 miljoni eiro. Arodbiedrība šo jautājumu savlaicīgi iekļāva streika prasībās un sarunās ar Veselības ministriju esot panākusi konceptuālu vienošanos, ka 2022.gadā tiek palielināta vidējā darba samaksa tarifu daļā par 10% visām ārstniecības personām.

Kā atzīmē LVSADA, neskatoties uz Covid-19 pandēmijas radīto papildu fizisko un garīgo slodzi ārstniecības personālam, valdība tomēr ir lēmusi ārstniecības personu darba samaksas pieaugumam atvēlēt vien 35 miljonus eiro, kas nav pat puse no nepieciešamā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas