Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Melnis: Enerģētiskā neatkarība ir steidzama nepieciešamība

Enerģētiskā neatkarība ir steidzama nepieciešamība, pirmdien Pasaules Enerģijas padomes (PEP) Latvijas Nacionālās komitejas rīkotās enerģētikas konferences Energy Trilemma - the Backbone for Energy Transition. Baltic Sea region focus atklāšanas uzrunā sacīja Latvijas klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS).

Ministrs norādīja, ka ir skaidri redzama nepieciešamība ne tikai ieguldīt apjomīgu darbu atjaunojamās enerģijas ražošanā, lai sasniegtu kopīgus zaļos mērķus ceļā uz klimata mērķu sasniegšanu 2030.gadā un klimata neitralitāti 2050.gadā, bet arī enerģētiskās neatkarības nodrošināšanā nekavējoši.

Viņš minēja, ka Krievijas karš Ukrainā ir skaidri parādījis prioritātes un mērķus, uz kuriem ir jāiet, lai būtiski mazinātu riskus, kā arī padarītu valsti neatkarīgu no agresorvalsts lēmumiem un taktiskās rīcības karā.

"Enerģētiskā drošība un neatkarība ir mūsu prioritāte. Tas ir apjomīgs darbs, kas ir jāpaveic, lai ilgtermiņā stiprinātu mūsu valsts drošību," uzrunā sacīja Melnis.

Ministrs norādīja, ka arī sabiedrībai kopumā ir jārod arvien jauni risinājumi, motivācija un jāveido arvien plašāka izpratne un iesaiste zaļās un neatkarīgās atjaunīgās enerģijas ražošanā.

"Sabalansēt zaļos mērķus, enerģētisko neatkarību un drošību, vienlaikus izpildot šo uzdevumu tā, lai elektroenerģijas cena būtu pieejama ikvienam - tas ir patiesi apjomīgs izaicinājums," sacīja Melnis.

PEP Latvijas Nacionālas komitejas prezidente Olga Bogdanova uzrunā minēja, ka enerģijas sektors šobrīd saskaras ar lieliem izaicinājumiem. Nesenie notikumi pasaulē, tostarp karš Ukrainā, ir novedis mūs līdz realitātei, kurā ir nepieciešams rīkoties steidzami.

Bogdanova akcentēja, ka konferences galvenie virzieni būs enerģijas drošība, pieejamība un ilgtspēja.

Savukārt Eiropas parlamenta viceprezidents Roberts Zīle konferences atklāšanas uzrunā sacīja, ka ir jārunā par to, kā sabalansēt enerģijas drošību, pieejamību un ilgtspēju.

Zīle uzsvēra, ka, runājot par enerģiju, ir jārunā par klimata pārmaiņām, bet nevar aizmirst arī ekonomiskos aspektus.

Pašreiz Eiropas enerģijas drošība nav tāda, kāda tā bija - ir pagājuši divi gadi kopš Krievijas sāktā kara Ukrainā, un ja pirms kara mūsu enerģijas drošība nebija uzmanības centrā, tad tagad situācija ir mainījusies - drošības aspekti ir kļuvuši nozīmīgāki, uzsvēra Zīle.

"Enerģijas drošības, pieejamības un ilgtspējas tēmas var būt grūtas, bet tās ir nepieciešamas," sacīja Zīle.

Jau vēstīts, ka Rīgā šodien notiek PEP Latvijas Nacionālās komitejas rīkotā enerģētikas konference par enerģijas drošību, pieejamību un ilgtspēju Baltijas jūras reģionā.

Konferencē "Energy Trilemma - the Backbone for Energy Transition. Baltic Sea region focus" starptautiski novērtēti eksperti, reģiona politikas veidotāji un enerģētikas uzņēmumu vadītāji diskutē par Baltijas jūras reģiona enerģijas sektora noturību pret drošības riskiem, elektroenerģijas tirgus modeļa pilnveidi, kā arī analizē, vai "ilgtspējas - rentabilitātes" pieeja enerģētikā ir iespējama.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas