Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Ministrijas joprojām nevēlas pierādīt, ka darba auto netiek izmantoti privātajām vajadzībām

Ministrijas joprojām nevēlas pierādīt, ka darba spēkratus neizmanto privātajām vajadzībām, kamēr uzņēmēji jūtas diskriminēti, ceturtdien raksta Dienas bizness (DB).

DB nolēma ielūkoties ministriju auto parkos un noskaidrot, kā tās veic auto izmantošanas uzskaiti. Ministriju rīcībā pārsvarā ir pāris mašīnas, kas ir gan īpašumā, gan tiek nomātas. Lai gan uzņēmējiem ir jāpierāda, ka tie savus spēkratus neizmanto privātajām vajadzībām, ministrijas šādu kontroli un uzskaiti veic, aizpildot ceļa zīmes. Tikai viena no DB aptaujātajām ministrijām - Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) norādīja, ka tā pašlaik apsver iespēju ieviest GPS ierīces.

"Galvenie iemesli ir uzlabot automašīnu izmantošanas efektivitāti, kā arī loģistiku kopumā," laikrakstam skaidroja VARAM Sabiedrības informēšanas nodaļas vadītāja vietniece Kristīne Barševska. DB vēsta, ka kopumā ministrijās automašīnu ekspluatācijas kārtību nosaka transportlīdzekļu izmantošanas procedūra, kurā noteikts, ka iespējams auto izmantot tikai konkrētās ministrijas funkciju veikšanai. "Procedūrā arī atrunāts, kā darbiniekiem transportlīdzeklis jārezervē, norādot brauciena datumu, laiku, mērķi, maršruts, galamērķa adrese," DB uzskaitīja Veselības ministrijas (VM) Komunikāciju daļa.

DB ziņo, ka VM ir izvērtējusi iespēju par auto ierīču ieviešanu, taču tā noraidīta, jo teorētiski arī šādu ierīču datus ir iespējams sagrozīt, tādēļ nav atbalstīta to uzstādīšana. Tiesa, uz DB jautājumu, vai ceļas zīmes nevar sagrozīt, atbildi laikraksts nesagaidīja.

Ārlietu ministrija (ĀM) savukārt informēja, ka viena no ministrijas rīcībā esošajām automašīnām ir aprīkota ar izsekošanas ierīci. "Secinājums - izsekošanas ierīces uzskaitītie kilometri nesakrīt ar odometra rādījumu," DB informēja ĀM preses sekretārs Jānis Sīlis. Tas varētu būt skaidrojams ar to, ka globālās pozicionēšanas mērīšanas sistēmas dati nesakrīt ar automašīnas odometra mērījumu, vēstīja laikraksts.

"Neatkarīgi no uzņēmējdarbības formas, no tā vai tas attiecas uz privātuzņēmējiem, sabiedriskajām organizācijām, valsts pārvaldes iestādēm vai pašvaldībām visiem ir jābūt vienādiem nosacījumiem ne tikai attiecībā uz grāmatvedības kārtošanu, bet arī uz nodokļu maksāšanu un prasībām to piemērošanā," DB pārdomās dalījās Mazo un vidējo komersantu un amatniecības konsultatīvās padomes priekšsēdētāja Silvija Greste. Viņasprāt, nevar būt situācijas, kad valsts iestādēm kā attaisnojošs dokuments, ka dienesta auto netiek izmantots privātām vajadzībām ir tikai ceļa zīme, bet privātuzņēmējiem – ceļazīme nav uzskatāma par attaisnojošu dokumentu, nepieciešams GPS un ko vēl ne, kas būtiski sit pa kabatu it īpaši mazajiem uzņēmējiem. "Dubultmorāle un dubultnormas, kur vienīgie ir vienlīdzīgāki par citiem grauj ticību taisnīgumam un tiesiskumam par ko tik daudz šobrīd tiek runāts, bet ar to iedzīvināšanu ir tā kā ir," laikrakstam uzsvēra S. Greste.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas