Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ministriju autoparkos topā Volkswagen un Audi

Vadošo valsts resoru centrālo aparātu autoparkos topā Volkswagen Passat un Audi A6, bet figurē arī GAZ, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

"Praksē ir pierādījies, ka automašīnu nolietojums nomas periodā ir neliels, bet nomas maksājumos tiek samaksāta vai pat pārmaksāta auto vērtība. Tāpēc uzskatām, ka ekonomiski izdevīgāk ir auto iegādāties, jo jauns auto 36 mēnešu laikā nezaudē savu vērtību, patiesībā to var lietot vismaz desmit gadus," Dienas Biznesam skaidro Finanšu ministrijas (FM) pārstāve Laura Upīte. Viņai oponē Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvis Aivis Freidenfelds: "Automobiļu pilna servisa noma pašreiz ir vienīgais iespējamais, kā arī no iekļauto pakalpojumu klāsta piemērotākais risinājums, kas, ņemot vērā budžeta iespējas, ir paredzams un plānojams." Līdzīga viedokļu sadursme par dilemmu – dienesta automašīnas nomāt vai pirkt – skārusi arī citus vadošos valsts resorus, kas šajā jautājumā sadalījušies pat trijās nometnēs, kopumā autoparku uzturēšanai un autovadītāju algošanai pērn tērējot gandrīz četrus miljonus eiro.

Iekšlietu ministrijas (IeM) centrālā aparāta lietošanā ir trīs vieglās automašīnas. IeM piederošais 2004. gada izlaiduma Volkswagen Passat pērn prasījis visvairāk naudas gan degvielai – 4200 eiro, gan citiem izdevumiem un tostarp remontam, – 4400 tūkstošus eiro. Jāteic, ka šīs automašīnas uzturēšanai pērn tērētā summa stipri pārsniedz auto tirgus cenu. Abas pārējās automašīnas patērē ievērojami mazāk degvielas, tās IeM nomā. Par 2011. gada izlaiduma Škoda Superb Comfort lietošanu pērn samaksāti 9100 eiro, savukārt par gadu jaunākās Peugeot 508 nomu bija jāšķiras no 8200 eiro.

Ārlietu ministrijas (ĀM) centrālā aparāta rīcībā pašlaik ir 13 auto, bet viens auto – 2014. izlaiduma gada Škoda Superb tiek nomāts par 664 eiro mēnesī. Šai ministrijai, salīdzinot ar citām, pieder salīdzinoši paveci automobiļi – 2001.gada Volvo S6 un 2003.gada Audi A6. ĀM pērn konkursa rezultātā no SIA Mūsa Motors iegādājās jaunu kravas furgonu Renault Master, samaksājot 26 tūkstošus eiro, lai nodrošinātu diplomātiskā pasta un kravu piegādes Latvijas pārstāvniecībām ārvalstīs.

Tiesa, pērn diplomātu vajadzībām Briselē īpašumā tika iegādāta jauna automašīna VW Passat, to piegādāja uzņēmums D’ieteren Services S.A. Briselē par 20,4 tūkstošiem eiro. Tā iegādei tika ar atsevišķu lēmumu papildus piešķirts vienreizējs finansējums.

Savukārt satiksmes ministrs Anrijs Matīss amata pienākumu izpildei izmanto nomātu 2013. gada izlaiduma Škoda Superb, taču šo auto izmanto arī citas amatpersonas, skaidro ministrijā. Divas šā modeļa automašīnas SM nomā par 584 un 568 eiro mēnesī, savukārt Škoda Octavia noma mēnesī izmaksā 494 eiro, Opel Zafira Tourer – 572 eiro. Pērn par degvielu ministrijas centrālā aparāta izmantotajiem transportlīdzekļiem izlietoti 24,1 tūkstoši eiro, līdzīgu summu plānots tērēt arī šogad.

Lielākoties aptaujāto institūciju algoto autovadītāju skaits atbilst lietoto automobiļu skaitam. 

Visu rakstu Autoparkā teju četri miljoni eiro par visām ministrijām un to auto lietošanu lasiet 7. maija laikrakstā Dienas Bizness!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas