Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Modernizēta Valsts vienotā datorizētā zemesgrāmata

Izstrādāta un modernizēta Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas informācijas sistēma (VVDZ IS), kas būs viena no modernākajām informācijas sistēmām Latvijas valsts pārvaldē, portālu Diena.lv informēja FMS pārstāve Inga Zaharāne-Opincāne.

Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas informācijas sistēmas modernizācijas projekts ir viens no pēdējo gadu apjomīgākajiem IT projektiem valsts pārvaldē Latvijā. Ieviešot jauno informācijas sistēmu, paredzēts pakāpeniski nomainīt papīra formāta zemesgrāmatas dokumentus uz elektroniskajiem dokumentiem. Izmantojot modernākos IT tehnoloģiju risinājumus, jaunizstrādātā VVDZ IS tehniski nodrošina elektronisku nekustamo īpašumu reģistrāciju un ar tiem saistīto darījumu veikšanu, samazina administratīvo slogu iedzīvotājiem un uzņēmumiem, savukārt reģistrācijas procesā iesaistītajām institūcijām ļauj būtiski ietaupīt laika un darbinieku resursus.

"Nenoliedzami, šis ir būtisks notikums e-pakalpojumu attīstībā valstī, kas tiek darīts tikai un vienīgi mūsu visu ērtībai. Sabiedrībai derīga e-pārvalde ir vienkārša un paredz informācijas pakalpojumu pieejamību ikvienam, tai skaitā tiem iedzīvotājiem, kuri ikdienā nelieto modernās tehnoloģijas," sacīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

VVDZ IS izstrāde notika divus gadus. Modernizācijas projekta ietvaros VVDZ IS ir papildināta ar vienotu elektroniskā arhīva sistēmu, kas nodrošina arhīva lietu pieejamību neatkarīgi no to atrašanās vietas. Tehniski ir nodrošināta iespēja iesniegt un apstrādāt nostiprinājuma lūgumu un tam pievienotos dokumentus elektroniskā formā. Būtisks ieguvums ir arī elastīga iekšējā procesa organizēšana. Tāpat ir nodrošināta iespēja nostiprinājuma lūgumus iesniegt jebkurā zemesgrāmatu nodaļā un tos sadalīt proporcionāli tiesnešu skaitam, ļaujot pārdalīt noslodzes starp dažādām zemesgrāmatu nodaļām.

Līdz ar jauno VVDZ IS iedzīvotājiem un uzņēmējiem būs pieejami vairāki jauni e-pakalpojumi: elektroniska analītisko datu par nekustamo īpašumu tirgu apkopošana un publicēšana; elektroniska dokumentu apstrāde un iesniegšana; "izsekošanas" kods, kas nodrošina iespēju personai zemesgrāmatas mājas lapā sekot līdzi nostiprinājuma lūgumu izskatīšanas gaitai; elektronisks paziņojums īpašniekam un elektroniski pieejami arhīva dokumenti. NĪ īpašnieks elektroniski varēs aplūkot nekustamā īpašuma lietā esošos dokumentus, kā arī nākotnē tiks nodalīta zemesgrāmatu aktuālā informācija no vēsturiskās, kas iedzīvotājiem un komersantiem nodrošinās zemesgrāmatu nodalījumā esošās informācijas vieglāku uztveramību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas