Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Mūrniece uzrunājusi ASV amatpersonas par iespējām izvietot Latvijā pretgaisa aizsardzības sistēmas

Latvijas aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA) vizītē ASV uzrunājusi šīs valsts amatpersonas par iespējām izvietot Latvijā pretgaisa aizsardzības sistēmas, aģentūrai LETA apliecināja ministres padomniece Kristīne Kļaveniece.

Ministre šonedēļ tikās ar ASV Kongresa Pārstāvju palātas Bruņoto spēku komitejas priekšsēdētāju Maiku Rodžersu un komitejas pārstāvi Elisu Slotkinu, ASV Kongresa Pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejas priekšsēdētāju Maiklu Tērneru, kā arī ar ASV Senāta Baltijas atbalsta grupas līdzpriekšsēdētāju Čaku Grasliju.

NATO rotējošas gaisa telpas aizsardzības modelis paredz pretgaisa un pretraķešu aizsardzības un aviācijas vienību rotējošu klātbūtni prioritāri NATO austrumu flangā, tostarp Baltijas valstīs. Rotējošas klātbūtnes modeļa ieviešana sekmēs sabiedroto spēku savietojamību un stiprinās NATO atturēšanas spējas, norādīja Mūrnieces padomniece.

Tas tiks ieviests papildus gaisa patrulēšanai, kas šobrīd tiek veikta Baltijas gaisa telpā.

Ņemot vērā minēto, ministre sarunās izteikusi priekšlikumu ASV izvērtēt Latvijā izvietot pretgaisa aizsardzības sistēmas.

Jau vēstīts, ka pērnā gada nogalē ASV Kongress apstiprināja 225 miljonu ASV dolāru finansējumu visām trim Baltijas valstīm 2023.gadam, kas tiks novirzīts militāro spēju attīstībai.

ASV ir apstiprinājusi arī plānus militārās klātbūtnes stiprināšanai Baltijas valstīs, kas paredz, ka rotācijas kārtībā bez pārtraukumiem Latvijā uzturēsies ASV karavīri un militārās tehnikas vienības. Plānots, ka Latvijā tuvākajos gados ASV nodrošinās vienību klātbūtni rotācijas kārtībā gan Ādažu, gan Lielvārdes militārajās bāzēs. Tas sniegs būtisku ieguldījumu atturēšanā un aizsardzībā, kā arī uzlabos savstarpējo savietojamību starp Latvijas un ASV bruņotajiem spēkiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas