Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Mūsdienīgs un efektīvs serviss vienuviet

GASO Mērīšanas līdzekļu pārbaudes laboratorija šobrīd ir modernākā Baltijā.

Daudzfunkcionāla un efektīva

Dabasgāzes sadales sistēmas operatora AS Gaso (GASO) Mērīšanas līdzekļu pārbaudes laboratorija ir pirmā, kas Baltijas valstīs saņēmusi vairākus augsta līmeņa ISO sertifikātus, kas ļauj tai darboties ne tikai Latvijā, bet arī piedāvāt savus pakalpojumus Eiropas Savienības (ES) valstīs, tajā skaitā tuvākajiem kaimiņiem – lietuviešiem un igauņiem. Laboratorija piecu cilvēku sastāvā nodarbojas ar visa veida gāzes uzskaites mēraparātu jeb skaitītāju verifikāciju un kalibrēšanu. GASO Mērīšanas līdzekļu pārbaudes laboratorijas vadītājs Vasilijs Romaņenkovs norāda, ka šī laboratorija ir arī ļoti universāla: "Tajā iespējams pārbaudīt teju visu veidu gāzes skaitītājus. Verifikācijas tehnisko daļu veicam uz vietas, taču visi pārējie darbi tiek uzticēti mūsu sadarbības partnerim SIA V&V VentMet laboratorija, ar kuru GASO noslēdzis līgumu par verifikācijas datu precizitātes pārbaudi un verifikācijas sertifikātu izsniegšanu," teic V. Romaņenkovs.

Viņš stāsta, ka laboratorijā ir uzstādīti turbīnas/rotora un membrānu tipa skaitītāju atkārtotas verifikācijas stendi, jauna programma, kā arī iegādāti jauni etaloni. "Tas nozīmē, ka agrāk izmantotais stends ir pilnībā rekonstruēts un aprīkots ar vismodernāko programmnodrošinājumu Ziemeļeiropā. Tajos ir uzstādīti vieni no precīzākajiem etaloniem, kas ražoti ASV kompānijā Honeywell un kuru precizitāte atzīta un novērtēta visā pasaulē. Tāpat laboratorijā var veikt atkārtotu gāzes skaitītāju verifikāciju ar plūsmu no 0,6 kubikmetriem stundā (m3 /h) līdz 7200 m3 /h," norāda GASO pārstāvis. Bez tam laboratorija veic arī gāzes tilpuma korektoru atkārtotu verificēšanu, kam tiek izmantots atsevišķs stends, kas arī aprīkots ar jaunu un modernu programmnodrošinājumu.

Pakalpojumu spektrs plašs

Lai nodrošinātu klientiem ērtu, ātru un efektīvu servisu, Mērīšanas līdzekļu laboratorija piedāvā pilna servisa pakalpojumu, kas nozīmē, ka, klientam piesakot mēraparāta atkārtotu verifikāciju, tiek noteikts GASO darbinieku ierašanās laiks, veikta skaitītāja demontāža, nogādāšana līdz laboratorijai, visas nepieciešamās procedūras pašai verifikācijai, kā arī nogādāšana atpakaļ un uzstādīšana klienta objektā. Klients pēc skaitītāja atkārtotas verifikācijas saņem atkārtotas verifikācijas sertifikātu, skaidro V. Romaņenkovs.

"Laboratorijā iespējams veikt arī skaitītāju remontu, nomainot tās detaļas, kuras tehniski ir iespējams nomainīt. Skaitītāja remonta izmaksas ir cieši saistītas ar konstatētā bojājuma tehnisko sarežģītību un nepieciešamajām detaļām. Šādā veidā klientiem tiek dota iespēja samazināt izmaksas, jo veikt remontu ir lētāk nekā iegādāties jaunu skaitītāju," norāda V. Romaņenkovs, piebilstot, ka arī pēc remonta skaitītājiem tiek veikta verifikācija. "Papildus veicam arī gāzes noplūdes detektoru remontu un kalibrēšanu, kā arī odorizācijas līmeņa mērītāju kalibrēšanu. Tāpat laboratorijā iespējams verificēt arī skaitītājus sašķidrinātās naftas gāzes un biogāzes/biometāna uzskaitei," teic V. Romaņenkovs.

Ar skatu nākotnē

Arī pašas laboratorijas iekārtas un programmnodrošinājumu, kas veido skaitītāju atkārtotas verifikācijas kompleksu, ir nepieciešams uzturēt darba kārtībā un veikt aparatūras atjaunošanu, tajā skaitā programmatūrai, atgādina GASO pārstāvis. "Nākamajā gadā, piemēram, tiks noslēgts vēl viens būtisks laboratorijas modernizācijas cikls, kas ietver jaunas aparatūras uzstādīšanu membrānas tipa skaitītāju verifikācijai ar temperatūras korekciju, kas paredzēta membrānas tipa skaitītājiem ar iebūvētu korektoru. To, tāpat kā jau pabeigtos modernizācijas darbus, veic Nīderlandes kompānija RonTronx. Šī kompānija ne tikai pati veido datorprogrammas un vadības blokus, bet arī nodrošina programmnodrošinājuma atjauninājumus," atzīmē V. Romaņenkovs, uzsverot, ka vecais programmnodrošinājums bija novecojis un attīstīt tā atjaunošanu vairs nebija tehniski un finansiāli lietderīgi.

"Jaunais programatūras nodrošinājuma modulis ir precīzāks un ātrāks, kas dod iespēju ekonomēt laiku, veicot atkārtotu verifikāciju. Mainot programmatūru, tika veikta arī pilnīga atkārtotas verifikācijas stenda modernizācija, nomainot arī vecos impulsa skaitītāju moduļus uz jauniem. Modulis šobrīd jau veiksmīgi strādā, un tā programmnodrošinājums tiek regulāri atjaunots. Bez tam laboratorija praktiski ir gatava strādāt arī ar mēraparātiem, kas tiks izmantoti ūdeņraža un metāna sajaukumam vai arī tīram ūdeņradim. Tīra ūdeņraža uzskaites mēraparātu verificēšanai būs nepieciešams iegādāties jaunu etalonu," atzīmē laboratorijas vadītājs.

Tiesiskais ietvars

Gāzes skaitītāju verifikācijas un citu ar to precizitātes nodrošinājumu saistītu darbību veikšanu Latvijā regulē likums Par mērījumu vienotību, skaidro V. Romaņenkovs. "Tas ir likums, kas nosaka, kādām prasībām ir jāatbilst visiem mērinstrumentiem, kā arī definē, kas ir verifikācija un kas ir kalibrēšana. 2007. gada 9. janvāra Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 40 Noteikumi par valsts metroloģiskajai kontrolei pakļauto mērīšanas līdzekļu sarakstu savukārt iezīmē to mērinstrumentu un mērīšanas līdzekļu klāstu, kas ir pakļauti atkārtotai verifikācijai un kalibrēšanai. Jāatzīmē, ka atkārtota verifikācija jāveic arī gāzes noplūdes analizatoriem. Gāzes patēriņa skaitītāju, korektoru un izplūdes gāzu analizatoru verifikācijas periodiskums atšķiras pēc verificējamā mehānisma veida. Sadzīves gāzes patēriņa skaitītājiem tas ir 15 gadi, skaitītājiem gāzes plītīm ar Eiropas Kopienas tipa apstiprinājuma zīmi vai CE atbilstības marķējumu nemarķētam komercuzskaites mēraparātam ar maksimālo plūsmu ≤ 3 m3/h 20 gadi, rūpnieciskajiem gāzes patēriņa skaitītājiem un korektoriem – astoņi gadi, bet izplūdes gāzu analizatoriem – viens gads," teic V. Romaņenkovs, piebilstot, ka gāzes noplūdes analizatoru atkārtota verificēšana nepieciešama, lai būtu pārliecība, ka gāzes noplūdes gadījumā šī iekārta darbosies.

Vienlaikus MK noteikumi Nr. 981 Noteikumi par mērīšanas līdzekļu atkārtoto verificēšanu, verificēšanas sertifikātiem un verificēšanas atzīmēm nosaka uzskaites mēraparātu un analizatoru atkārtotas verificēšanas procedūru un to, kādas ir uzlīmes, ar kurām jāmarķē skaitītāji pēc atkārtotas verifikācijas un to apliecinoša sertifikāta izsniegšanas, norāda V. Romaņenkovs. "Vēl gāzes uzskaites mēraparātu verifikāciju nosakošā tiesiskā regulējuma ietvarā atrodami arī MK noteikumi Nr. 665 Noteikumi par metroloģiskajām prasībām gāzes patēriņa skaitītājiem un tilpuma korektoriem, kas detalizē specifiskas prasības gāzes skaitītājiem un korektoriem, nosakot pieļaujamās kļūdas robežas vai vērtības dažādu tipu skaitītājiem," tiesisko ietvaru iezīmē GASO pārstāvis. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas