Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Naudas trūkums liek zinātniekiem gada nogalē doties bezalgas atvaļinājumā

Gada beigās daļa Latvijas zinātnieku spiesti ņemt bezalgas atvaļinājumu, jo projektu nauda ir beigusies, bet nākamā gads nauda vēl nav piešķirta, vēsta Latvijas Radio.

Situācija, kad vairākus mēnešus cilvēkiem ar izcilām zināšanām un sasniegumiem jāgaida, kamēr viņi uzzina vai varēs turpināt darbu un par to saņemt algu, ir jau gadiem. Kamēr daļa institūtu atraduši veidu kā situāciju risināt, citi vaino atbildīgo ministriju, kurai zinātne joprojām nav prioritāra.

Gada beigās, zinātniekiem jāgaida, kad zinātnes padome apstiprinās nākamā gada projektus, lai zinātne turpinātu attīstīties. Tikmēr institūtos strādājošajiem jāņem bezalgas atvaļinājums. Kā skaidro Latvijas Universitātes atomfizikas un spektroskopijas institūta zinātnieks Arnolds Ūbelis, tad zinātniekiem 2 mēnešus jāņem bezalgas atvaļinājums, tomēr jāturpina strādāt.

Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūta vadošais pētnieks Armands Vīgants skaidro: decembrī zinātniekiem beigusies virkne projektu, kam bija atvēlēta Eiropas nauda no ERAF un ESF fondiem. Tikko 3 gadu nauda beigusies un palikusi tikai valsts atvēlētie graši. Zinātnes padomes nauda, vēl nav piešķirta un Vīgants rēķina, ka lai gan tā būs vairāk, saņēmēju būs mazāk. Apmēram puse no institūta darbinieku pašlaik ir bez tālākā darba. Un neskaidrība varētu saglabāties vēl vismaz mēnesi.

Bet ir institūti, kas ar šo problēmu nesaskaras, piemēram, Universitātes paspārnē esošais Matemātikas un informātikas institūts. Tam ir regulāri projekti, kas nodrošina lielu finansējumu neatkarīgi no budžeta dotācijām zinātnei. Arī bāzes finansējums ir pietiekams

Izglītības un zinātnes ministrijā skaidro, ka zinātnes finansējums ir vien 0,7% no iekšzemes kopprodukta un plānoto 1,5% sasniegšana ir vismaz 4 gadu jautājums. Šogad kavēšanās ar projektu naudas piešķiršanu fundamentālajiem un lietišķajiem projektiem zinātnes padomē notikusi, jo ir pieteikti vairāk kā 100 projekti, kas visi cīnās par nedaudz vairāk kā 3 miljoniem latu.

Laikā, kad valsts finansējums nepilda pat likumā pildītās prasības, Eiropas nauda ir būtisks atbalsts, lai zinātnieki neizceļotu un varētu turpināt savu darbību Latvijā. Piemēram Eiropas programma "Horizonts 2020" atvēlētu zinātnei 80 miljardus eiro, tomēr šī nauda var Latvijā nenonākt, jo zinātnieku ir procentuāli maz un tāpat arī pārāk maza sadarbība ar ārvalstīm var kļūt par klupšanas akmeni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas