Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nemiro pielaide valsts noslēpumam sākotnēji bija izsniegta uz saīsinātu termiņu

Ekonomikas ministram Ralfam Nemiro (KPV LV) pielaidi valsts noslēpumam Satversmes aizsardzības birojs (SAB) sākotnēji bija izsniedzis uz saīsinātu termiņu – diviem gadiem. Ārkārtas pārbaudē atklātais devis pamatu pielaidi anulēt, svētdien ziņo TV3 raidījums Nekā personīga.

KPV LV patlaban ir izšķiršanās priekšā – atstāt valdību ārkārtas situācijā vai nomainīt ekonomikas ministru Ralfu Nemiro pret citu savas partijas cilvēku. Kā ziņots, SAB anulējis Nemiro pielaidi valsts noslēpumam, bez kuras turpināt darbu pats Nemiro uzskata par neiespējamu. 

Partijas vadītājs Atis Zakatistovs sasaista pielaides jautājumu ar ekonomikas ministra virzīto obligātā iepirkuma komponentes atcelšanas likumprojektu. Tajā pašā laikā Nemiro nav informējis partiju ne par to, ka pret viņu SAB sācis ārkārtas pārbaudi saistībā ar pielaidi valsts noslēpumam, ne par iemesliem tās anulēšanai. Pats Nemiro ir informēts par iemesliem, kāpēc viņš zaudējis pielaidi, vēsta raidījums.

Taujāts, kāpēc pielaidi valsts noslēpumam saņēmis uz īsāku laiku nekā ierastajā kārtībā, Nemiro saka:"Godīgi sakot, es nezinu, kādas ir tās procedūras, bet vairākiem tā bija."

Likums nosaka, ka pielaidi valsts noslēpumam var anulēt vairākos gadījumos, tajā skaitā, ja pārbaudes gaitā ir konstatēti fakti, kas dod pamatu apšaubīt uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu. Pielaidi atņem arī tad, ja personai konstatē uzvedības traucējumus alkohola vai narkotisko vielu lietošanas dēļ.

Speciālās atļaujas anulēšanas iemeslus SAB publiski nekomentē un uzsver, ka SAB direktors lēmumu pieņem, pamatojoties uz likumā Par valsts noslēpumu noteiktajiem kritērijiem. 

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) lūdzis līdz pirmdienai KPV LV deleģēt citu kandidātu uz ekonomikas ministra amatu. 

Visticamāk, ka KPV LV darbu valdībā turpinās, un Nemiro atgriezīsies Saeimā, nomainot deputātu Aivaru Geidānu. Nemiro vietā uz ekonomikas ministra krēslu iespējams tiks virzīts Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Vitenbergs, ziņo Nekā personīga. 

KPV LV varētu arī izlemt valdību pamest, taču tad partija zaudēs trīs ministrus un politisko ietekmi. Zakatistovs vairākkārt atkārto, ka ārkārtas apstākļos iziešana no valdības būtu bezatbildīga rīcība. Galīgo lēmumu  KPV LV valde pieņems pirmdien.

SAB lēmumu Nemiro ir tiesības pārsūdzēt ģenerālprokuroram. Ģenerālprokurora lēmumu savukārt var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā.

2017.gada jūnijā Nemiro no partijas KPV.LV tika ievēlēts par Jelgavas novada domes pašvaldības deputātu. Savukārt 2018.gada oktobrī Nemiro no KPV.LV saraksta tika ievēlēts 13.Saeimā.

Nemiro ir bijusi darba pieredze valsts pārvaldē. No 2001.gada līdz 2002.gadam viņš bijis jurista palīgs Nodarbinātības valsts aģentūrā, bet no 2002.gada līdz 2003.gadam bijis jurists Ekonomikas ministrijā.

No 2003.gada līdz 2004.gadam Nemiro ieņēmis jurista amatu uzņēmumā Darts Gard, bet no 2004.gada viņš bijis advokāts zvērinātu advokātu birojā Ludis Sakne.

Stājoties ekonomikas ministra amatā, Nemiro bija sadarbības partneris zvērinātu advokātu birojā Rebenoks&Vilders, kā arī ieņēma SIA ECB Assets valdes locekļa amatu.

2009.gadā Nemiro Latvijas Universitātē ieguvis maģistra grādu jurisprudencē.

Top komentāri

Tasirkā
T
Tas ir kā? Saīsināts termiņš - tev jau laikus pasaka, ka aši aši jāuzzina visi noslēpumi , ko gribi zināt? Un tad pēc laiciņa viss, klačošanās beigsies. Interesanti, vai tie noslēpumi arī bija aši aši jāizstāsta ( kam gribi stāstīt), vai atstāstīšanai tagad termiņa nav? Tā teikt, visu dzīvi varēsi stāstīt, ko īsajā laiciņā esi redzējis, dzirdējis. Tikai nekā jauna vairs klāt nenāks? (Vienkārši tas, cik smieklīgi vai nejēdzīgi manā mīļajā valstī tiek formulētas varas spēles, tas ir vienkārši traģikomiski.
Kariņš tēlo jenotu
K
Nekā Personiga un SAB melo! Viltus Ziņa! Nemiro nevarēja izsniegt termiņu uz 2 gadiem, jo džeks vispār 2 gadus atpakaļ nebija vēlēsanu sarakstā
Pinočets
P
OIKisti Kariņa vadbā cīnās. Valsts noslēpums=kuri no valdošās kliķes cik daudz un, kā barojas no naudas siles barotnes
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas