Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

NEPLP anulē apraides atļauju programmai Pirmais Baltijas Kanāls Latvija

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) pieņēmusi lēmumu, sākot ar 26.oktobri, anulēt SIA Pirmais Baltijas Kanāls (PBK) izsniegto apraides atļauju programmai Pirmais Baltijas Kanāls Latvija (PBK Latvija), aģentūru LETA informēja NEPLP.

Lēmums pieņemts, jo gada laikā PBK Latvija programmas darbībā konstatēti trīs būtiski Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumi.

Pirmajā gadījumā saņemts sods par izsniegtās apraides atļaujas darbības pamatnosacījumu rupju pārkāpumu, pārraidot citu elektronisko plašsaziņas līdzekļu veidotus raidījumus programmā PBK Latvija. Otrajā gadījumā sods saņemts par noteiktā pienākuma - nodrošināt programmā Eiropas audiovizuālo darbu apjomu vismaz 51% apmērā no nedēļas raidlaika - neievērošanu. Savukārt trešajā gadījumā sods piemērots, jo programmā tika izplatīta informācija, kas apdraud sabiedrības veselību vai var radīt nopietnus un smagus tās apdraudējuma riskus. Proti, ka Covid-19 infekcija ir zema lipīguma slimība un no tās var pasargāties, ēdot siļķi.

Izvērtējot PBK izdarītos normatīvo aktu pārkāpumus, NEPLP secinājusi, ka katrs no pārkāpumiem bijis būtisks, jo ar tiem nodarīts kaitējums tādām īpaši aizsargājamām tiesībām un interesēm kā valsts un sabiedrības veselības un drošības intereses, īpaši ārkārtējās situācijas laikā. Tāpat arī sistemātiski pārkāpti elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmu veidošanas noteikumi un programmai izsniegtās apraides atļaujas darbības pamatnosacījumi.

Padomes ieskatā, regulāra normatīvo aktu pārkāpšana, programmai izsniegtās apraides atļaujas darbības pamatnosacījumu būtiska neievērošana, kā arī valsts un sabiedrības veselību un drošību apdraudošas informācijas paušana nav savienojama ar elektronisko plašsaziņas līdzekļu darbības uzdevumu - informēt, izglītot un izklaidēt auditoriju, kā arī nav savienojama ar sekmīgu un tiesisku elektroniskā plašsaziņas līdzekļa darbību sabiedrības interesēs.

Apraides atļauja programmai PBK Latvija uz 10 gadiem tika izsniegta 2015.gada februārī.

Kā aģentūrai LETA atzina PBK radošā direktore Žaklīna Cinovska, NEPLP lēmumu par apraides atļaujas anulēšanu programmai "Pirmais Baltijas Kanāls Latvija" uzņēmums uzzinājis masu medijos un no NEPLP tas neesot saņemts. "NEPLP lēmumu mēs noteikti pārsūdzēsim, jo tajā nav ievērotas spēkā esošās likumdošanas normas," uzsvēra Cinovska.

Viņa piebilda, ka vakar PBK ticies ar NEPLP un pārrunājis uzņēmuma ieceri jau no nākamās nedēļas piedāvāt jaunu raidījumu ciklu "Būsim informēti un veseli", kas tiks veltīts tieši vakcinēšanās problemātikai Latvijā un raidīts gan valsts valodā, gan krievu valodā vienlaicīgi.

PBK prokūrists Vjačeslavs Stepaņenko norādīja, ka NEPLP šodienas darba kārtībā nebija iekļauts jautājums par apraides atļaujas anulēšanu programmai "Pirmais Baltijas Kanāls Latvija", ja nu vienīgi tas bija iekļauts zem darba kārtības jautājuma "Dažādi". Turklāt savādi, ka vakar, tiekoties ar NEPLP pārstāvjiem, viņi ne vienā vārdā neminēja to, ka uzņēmumam būtu problēmas ar apraides atļauju.

Prokūrists uzskata, ka esošajā ārkārtējā situācija, kad valstī ir kritiski svarīgi informēt iedzīvotājus, kuru dzimtā valoda ir krievu valoda, par vakcināciju, programmai tiek anulēta apraides atļauja. "Valsts sev ir izdarījusi lāča pakalpojumu," pauda Stepaņenko.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas