Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

NEPLP nenoliedz MTG lobiju

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājs Ainārs Dimants Dienai sola līdz nākamā gada 1. janvārim ne vien rast veidu, kā aizpildīt brīvās vietas bezmaksas virszemes apraides platformā, kas tur radīsies pēc zviedru mediju koncerna Modern Times Group (MTG) piederošo kanālu TV3 un LNT aiziešanas, bet arī noteikt vietas ieņēmējus ar nosacījumu, ja Saeimas deputāti tuvākajā laikā piedāvās vai nu savu veidu, kā to izdarīt, vai nu atbalstīs kādu no trīs NEPLP piedāvātajiem modeļiem, kas pirms pieņemšanas būtu jāvērtē Konkurences padomei.

NEPLP pirmā iecere paredz bezmaksas apraidē atstāt tikai sabiedriskās TV programmas, taču abi pārējie scenāriji izskatās izstrādāti tieši MTG interesēs, kas to īstenošanās gadījumā ar kādu no saviem sešiem nacionālajiem kanāliem varētu atgriezties paša pamestajās vietās, taču nu jau ar daudz labvēlīgākiem nosacījumiem.

Piemēram, ja uz brīvajām divām, trim vietām bezmaksas apraidē tiktu rīkots konkurss, labumi jeb iespēja būt redzamiem bezmaksas pakā komerciālajiem medijiem pienāktos bez maksas - vairāk nekā miljons latu, ko no nākamā gada par kopējo bezmaksas platformas apraidi būs jāmaksā va/s Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC), tiktu dotēti no valsts budžeta. Būtībā tas nozīmētu, ka no nodokļu maksātāju naudas tiktu dotēti komerciālie mediji, kas līdz ar atrašanos bezmaksas virszemes apraidē iegūtu lielāku auditoriju un varētu pretendēt uz vēl lielākiem reklāmas ieņēmumiem, īpaši, ja pēc 2015. gada sabiedriskie mediji pakāpeniski pamestu reklāmas tirgu, kā to paredz politiķu vēl neatbalstītā Latvijas Sabiedriskā medija koncepcija.

"Kāpēc no valsts budžeta var dotēt LVRTC, kas arī ir miljonus pelnošs uzņēmums, bet nevar komerciālos medijus, ja šī dotēšana ir uz sociālā pakalpojuma sniegšanas pamata? Jo milzīgam mediju koncernam, kāds ir MTG, šī summa būtībā neko neizšķir. Stāsts ir drīzāk par principu un regulējumu - kā panākt, lai tas veicina konkurenci TV mediju starpā," uzskata Dimants. Taču konkursa gadījumā savas pozīcijas lielākajā TV reklāmas tirgus daļā nostiprinājušais MTG nonāktu uzkrītoši privileģētā stāvoklī, jo savu resursu dēļ varētu apsteigt citus iespējamos pretendentus. "Konkurss būtu vienlīdzīga iespēja visiem - varbūt uz brīvo vietu pieteiktos kāds starptautisks kanāls, piemēram, Fox Life, vai pat rastos jauns?" ideju aizstāv A. Dimants.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājas biedrs Boriss Cilevičs (SC) šāda modeļa rašanos saista ar MTG lobija ietekmi uz atsevišķiem padomes locekļiem: "MTG Latvijas TV tirgū šobrīd faktiski ir monopolstāvoklis - par kādiem viņu iespējamiem konkurentiem konkursos var būt runa? Šis NEPLP sastāvs vairākkārt pierādījis, ka nespēj rīkoties efektīvi, sākot no izgāzušās Latvijas sabiedrisko mediju koncepcijas un beidzot ar neīstenoto solījumu par mediju koncentrācijas nepieļaušanu, ar kuru tā uzsāka savu darbu,» skarbs ir B. Cilevičs. A. Dimants MTG lobiju nenoliedz, vien nosakot: "Tas nav nekas nelegāls."


Plašāk lasiet Kristīnas Putincevas rakstā Nenoliedz MTG lobiju trešdienas laikrakstā Diena 4.-5.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas