Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Nevar vienoties, kad samazinās sodus par braukšanas ātruma pārsniegšanu līdz 10 km/h

Satiksmes ministrijai un Valsts policijai ir atšķirīgs redzējums par to, kad un kā jāveic grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā, lai noteiktu, ka ar fotoradaru ātruma pārsniegšanu fiksēs un naudas sodu piemēros tikai tad, ja atļautais ātrums tiks pārsniegts par vairāk nekā 10 kilometriem stundā (km/h), liecina trešdien notikusī diskusija Ceļu satiksmes drošības padomes sēdē.

Padomes locekļi arī diskutēja, cik lielam jābūt naudas sodam vieglajam un smagajam transportam, pārkāpjot šo 10  km/h robežu. Par grozījumiem Administratīvo pārkāpumu kodeksā trešdien nav vienojušies arī Saeimas Juridiskās komisijas deputāti, informē komisijas vadītāja Ilma Čepāne (V).

Patlaban policija piemēro vienu soda veidu visiem pārkāpumiem no viena līdz 20 kilometriem virs atļautās normas - brīdinājumu vai naudas sodu, nepiešķirot pārkāpumu uzskaites punktus.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) priekšlikums, kas tiek izskatīts arī Saeimas komisijā, paredz, ka par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu līdz 10 km/h transportlīdzekļa vadītājam izsaka brīdinājumu, bet par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu no 11 līdz 20 km/h ar motocikliem, tricikliem, kvadricikliem, vieglajiem automobiļiem, kravas automobiļiem, kuru pilna masa nepārsniedz 7,5 tonnas, izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam piecu latu apmērā.

CSDD rosina - ja braukšanas ātrums pārsniegts no 31 līdz 40 kilometriem, soda nauda būtu 40 lati, bet no 40 līdz 50 kilometriem - 60 lati.

Jaunākie priekšlikumi paredz, ka soda naudu katrā no soda zonām varētu palielināt vēl par desmit latiem, izņemot, ja atļautais ātrums tiks pārsniegts par mazāk nekā 11 km/h vieglajām automašīnām, kas attiecīgi saņemtu tikai brīdinājumu, bet, ja to fiksētu radars, sods netiktu piemērots. Savukārt kravas auto soda naudu tomēr varētu piemērot, ja pārkāpums izdarīts apdzīvotā vietā.

Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss uzskata, ka šie jautājumi jārisina rudenī, kad varēs apkopot informāciju par to, kādus ātruma pārkāpumus ir fiksējuši nesen ieviestie fotoradari. Valsts policija savukārt uzskata, ka šis jautājums jārisina nekavējoties, jo vairāk nekā puse fotoradaru fiksēto pārkāpumu ir par ātruma pārsniegšanu ne vairāk kā par 10 km/h.

Valsts policijas Prevencijas pārvaldes priekšnieks Edmunds Zivtiņš skaidroja, ka sabiedrība ir sašutusi, ka sodi tiek piemēroti par nelielu ātruma pārkāpumu. Pēc viņa domām, savukārt sodiem, pārkāpjot atļauto ātrumu par vairāk nekā 11 km/h, vajadzēt būt stingrākiem.

Tā kā Ceļu satiksmes drošības padomes sēdē nepiedalījās iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (ZRP), tika nolemts, ka par jautājumu vēl nepieciešamas diskusijas starp satiksmes un iekšlietu ministru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas