Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Šogad valsts apmaksās 250 rezidentūras vietu, bet ārstniecības iestāžu pieprasījums ir krietni lielāks. Rezultātā slimnīcas kopā ar pašvaldībām domā par bonusiem, lai jaunos speciālistus pievilinātu

Nopērk jaunos mediķus

Šobrīd topošajiem rezidentiem jau būtu jābūt pārliecinātiem par savu izvēlēto specialitāti, jo drīz sāksies uzņemšana. Vienlaikus tas nozīmē, ka aktīvākas kļūst arī ārstniecības iestādes, īpaši reģionālās slimnīcas, sevi slavējot un kopā ar pašvaldībām piedāvājot visus iespējamos labumus, tai skaitā apmaksāt rezidentūru, ja students netiek budžeta vietā. Šogad valsts apmaksās 250 rezidentūras vietu, bet ārstniecības iestāžu pieprasījums ir gandrīz divas reizes lielāks.

Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) uz tikšanos ar studentiem bija atbraukuši būtībā visu reģionālo slimnīcu pārstāvji – iepazīstināja ar sevi, pastāstīja par brīvajām vakancēm un  arī par priekšrocībām, ja nāks mācīties un strādāt tieši pie viņiem, – stipendijas, dzīvokļi, bērnudārzi, darbs arī laulātajam, lielāks atalgojums un citas lietas. Dienai Bauskas slimnīcas vadītāja Mirdza Brazovska stāsta, ka ar rezidentu piesaisti ir grūti. Līdz 2009. gadam slimnīcā vēl sniedza neatliekamo medicīnisko palīdzību, bet patlaban tā ir aprūpes slimnīca, kas jaunajiem speciālistiem var nešķist tik pievilcīgi. Vadītāja gan uzsver, ka šobrīd ļoti meklē ginekologu, kam būtu visplašākās iespējas strādāt ambulatorajā aprūpē, operēt dienas stacionārā un vienlaikus strādāt kādā citā vietā neatliekamajā palīdzībā. Lai uzlabotu situāciju, šogad pašvaldība lēmusi rezidentiem maksāt arī stipendiju minimālās algas apmērā katru mēnesi un nodrošināt dienesta dzīvokli, ja nepieciešams. Slimnīcā pašlaik strādā divi radioloģijas rezidenti, un par viņu studijām maksā tieši ārstniecības iestāde. Nosacījums gan ir tāds, ka pēc rezidentūras beigām viņi tur arī turpina strādāt. 

Gatavību apmaksāt rezidentūras studijas Dienai apliecina arī Daugavpils reģionālās slimnīcas izglītības un zinātnes direktors, invazīvais ķirurgs Deniss Vasiļjevs. Pašvaldība nodrošina arī stipendiju, dzīvokli, vietu bērnudārzā un sedz ceļa izdevumus. Finansiāli, protams, tas nav izdevīgi, bet slimnīcā un pašvaldībā citu variantu neredz. Kopumā gan nevar teikt, ka Daugavpilī rezidentu nav, – tā kā tā ir lielākā slimnīca ārpus Rīgas, pieprasījums tomēr esot un turpmākajos gados brīvās vakances izdošoties aizpildīt, uzskata Vasiļjevs.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas, 24.aprīļa, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas