Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Obligāta ķiveru prasība samazina velosipēdistu skaitu

Velosipēdistiem nevajadzētu ar likumu noteikt obligātu aizsargķiveru valkāšanu, jo tas var cilvēkus atbaidīt no braukšanas ar riteni, iesaka Austrālijas mediķi.

Ja cilvēkiem piespiedu kārtā liek valkāt aizsargķiveri, viņi var vispār atteikties no riteņbraukšanas un zaudēt regulāro fizisko aktivitāšu pozitīvo iespaidu uz veselību, liecina "Britu medicīnas žurnālā" publicētā pētījuma rezultāti.

Vairāk nekā divas trešdaļas žurnāla lasītāju sacīja, ka neatbalsta pieaugušajiem riteņbraucējiem noteikto obligāto ķiveru valkāšanu.

"Tas rada iespaidu, ka braukšana ar velosipēdu ir bīstama, kas nav patiesība. Liecības, ka velosipēdistu ķiveres ir efektīvas ievainojumu mazināšanā, nav pārliecinošas," norādīja viens no aptaujas dalībniekiem.

"Taču ir pierādīts, ka, ar likumu nosakot ķiveres valkāšanu kā obligātu, velosipēdistu skaits samazinās. Braukšana ar velosipēdu ir veselīga aktivitāte, un velosipēdisti vidēji dzīvo ilgāk nekā cilvēki, kas nebrauc ar riteni," sacīja aptaujas dalībnieks.

Austrālijā obligātā velosipēdistu ķiveru valkāšana tika ieviesta 1991.gadā, bet Sidnejas universitātes pētnieki aicina šo likumu atcelt, norādot, ka galvas traumu mazināšanās ir skaidrojama ar autoceļu drošības uzlabošanu, nevis ar likumu par aizsargķiverēm.

Pētnieki arī norāda uz Rietumaustrālijas statistiku, kas liecina, ka velosipēdistu skaits kopš likuma ieviešanas samazinājies par 30%.

Viens no Sidnejas universitātes pētniekiem Kriss Risels aicina kādā no lielajām pilsētām veikt izmēģinājumu, uz diviem gadiem atceļot prasību par obligātajām ķiverēm. Šādi dati ļautu zinātniekiem izvērtēt, vai tiešām palielinās galvas traumu biežums, un tad, vadoties pēc rezultātiem, lemt par labāko risinājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas