Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Pabriks: Nākamajā gadā aizsardzībai būs mērens attīstības budžets

Nākamajā gadā aizsardzībai būs atvēlēts mērens attīstības budžets, trešdien, 2.oktobrī, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputātiem sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība).

Komisijas deputāti trešdien iztaujāja aizsardzības ministru un ministrijas atbildīgās amatpersonas par plānoto finansējumu 2014.gadā. Sēdē piedalījās arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube. Jau vēstīts, ka 1.oktobrī valdība atbalstīja nākamā gada budžetu un 2.oktobrī to sāk skatīt parlaments.

Atbildot uz komisijas priekšsēdētāja Ainara Latkovska (Vienotība) jautājumu, ko no nākamā gada budžeta iegūs mūsu valsts karavīrs, Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts sacīja, ka no 2014.gada 1.jūlija palielināsies uzturdevu kompensācijas karavīriem, kā arī karavīri saņems ap desmit eiro algas pielikumu. Tāpat papildu nauda paredzēta kompensācijām zemessargiem, portālu Diena.lv informēja Saeimas Preses dienestā.

Nākamgad aizsardzības budžets nedaudz pieaugs, sasniedzot 225,68 miljonus eiro, no kuriem 16 miljoni eiro paredzēti jaunām politikas iniciatīvām. Aizsardzības ministrs sacīja, ka nākamajā gadā iegūti papildu līdzekļi 11 svarīgiem mērķiem, tostarp kājnieku brigādes mehanizācijai, speciālo uzdevumu vienības un zemessardzes attīstībai, jaunsargu ekipējumam un nodarbībām, gaisa telpas novērošanas sistēmas uzstādīšanai, NBS dalībai Mali, kā arī kiberdrošībai.

NBS komandieris Graube sacīja, ka nākamā gada budžets aizsardzībai ļaus sākt noteikto prioritāšu un attīstības uzdevumu izpildi, taču tas nesaskan ar apstiprināto aizsardzības koncepciju un vidēja termiņa attīstības plānu. Vienlaikus viņš atzina, ka priecē speciālo uzdevumu vienības attīstībai paredzētais finansējums.

Tāpat deputāti interesējās, vai nākamgad plānota Latvijas karavīru dalība Afganistānā. Komisijas priekšsēdētājs Latkovskis informēja, ka komisija nākamnedēļ skatīs lēmumprojektu, kas paredz pagarināt Latvijas NBS karavīru līdzdalību NATO vadītajā Starptautisko drošības atbalsta spēku misijā Afganistānā. 

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets otrdien, 1.oktobrī, atbalstīja termiņa pagarināšanu NBS dalībai NATO vadītajā militārajā operācijā Afganistānā. Pēc valdības sēdes likumprojekts par dalības misijā termiņa pagarināšanu nodots parlamentam, lai deputāti pieņemtu gala lēmumu jeb sniegtu mandātu operācijas turpināšanai. 

Ar Saeimas lēmumu NBS dalība operācijā tiks pagarināta uz ANO Drošības padomes rezolūcijā noteikto laiku. Iepriekšējā ANO rezolūcija Starptautisko drošības atbalsta spēku operāciju Afganistānā pagarināja līdz 2013.gada 13.oktobrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas