Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pandēmijas laikā pieaudzis sadzīves traumu skaits

Maija brīvdienās Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļā ik dienu neatliekamā kārtā palīdzība sniegta sešiem līdz astoņiem cietušajiem, kas ir vērtējams kā pacientu skaita pieaugums, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Ilga Nameniece.

Viņa atzīmēja, ka neraugoties uz to, ka mediķi gadu no gada aicina ievērot piesardzību, izmantojot dažāda veida instrumentus iekštelpu un āra teritorijas darbu veikšanai, gūto traumu skaits joprojām ir augsts.

Nameniece norādīja, ka aizvadīto brīvdienu statistika uzrāda pieauguma tendences. Tāpat, sākoties jaunās Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, RAKUS ārsti joprojām novērojuši dažādas izmaiņas pacientu plūsmā, piemēram, pēc palīdzības vēršas cilvēki, kuri guvuši dažādas traumas - sišanas un duršanas savainojumus, kas radušies sadzīvisku strīdu rezultātā.

Slimnīcas preses paziņojumā citēts RAKUS ārstniecības direktors un ķirurģijas galvenais speciālists Haralds Plaudis, kurš norādījis, ka slimnīcā traumas guvušo pacientu plūsmas pieaugumu novērojams no brīža, kad tika ieviesti Covid-19 infekcijas ierobežošanas pasākumi. 

Viņš atzīmējis, ka jaunā infekcija ir izaicinājums ne tikai ārstiem, bet arī plašākai sabiedrībai un katram cilvēkam atsevišķi. Proti, mainās ikdiena, kas paredz ieradumu un arī cilvēku savstarpējo attiecību maiņu. 

"Diemžēl, mēs - ārsti, esam liecinieki tam, ka šajā laikā ir cilvēki, kuri gūst ne tikai skaudras atziņas, bet arī ļoti nopietnus, dažkārt - dzīvībai bīstamus savainojumus," citēts mediķis.

Plaudis skaidrojis, ka lielai daļai cilvēku mājās būšana korelē ar alkohola patēriņa pieaugumu un secīgi - savstarpējo attiecību skaidrošanu, kas tiek īstenota ar vardarbīgām pārliecināšanas metodēm. Mediķis aicina būt piesardzīgiem, un kritiskos brīžos izvairīties no agresīvas attiecību skaidrošanas.

"Savukārt tas, ko mēs pilnīgi noteikti varam darīt ar apdomu - novērtēt savas prasmes un būt divtik piesardzīgiem, uzsākot remontdarbus vai īpašuma sakopšanas un labiekārtošanas darbus," akcentējis ārsts.

Tāpat slimnīcas preses paziņojumā citēts RAKUS Mikroķirurģijas centra izpilddirektors Jānis Bendiks, kurš atzīmējis, ka būšana mājās un nonākšana pašizolācijā nenoliedzami vairumam cilvēku ir grūti izturama un rada papildu stresu.

Mediķis skaidrojis, ka tas savukārt veicina vēlmi ķerties klāt sen iecerētiem, bet vēl neizdarītiem mājokļa un pagalma sakopšanas darbiem. Attiecīgi savainošanās risks iestājas tajā mirklī, kad tiek izmantots instruments, kas nav darbināts ilgāku laika periodu, piemēram, visus ziemas mēnešus, kā arī gadījumos, kad cilvēkam ir zudušas instrumenta lietošanas prasmes, vai tās nav pietiekami augstā līmenī, lai prasmīgi darbotos ar ierīci. Rezultātā rokas, plaukstas, kājas un citas ķermeņa daļas tiek traumētas tik nopietni, ka nepieciešama steidzama un neatliekama palīdzība. 

Bendiks uzsvēris, ka pacientam, lai saglabātu dzīves kvalitāti, ir svarīgi pēc iespējas ātrāk nonākt specializētā Mikroķirurģijas centrā, kurā viņam iespējams veikt neatliekamas rekonstruktīvas operācijas. Pacientam, lai saglabātu dzīves kvalitāti, ir svarīgi veikt šo sarežģīto, rekonstruktīvo operāciju. 

"Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļas ārsti joprojām turpina sniegt akūti nepieciešamo palīdzību pacientiem - ievērojot visus nepieciešamos Covid-19 infekcijas ierobežošanas pasākumus, proti, īpaši sarežģītos apstākļos," uzsvēris ārsts.

Nameniece atzīmēja, ka aizvadītajās maija brīvdienās RAKUS pēc palīdzības vērsās cilvēki ar dažāda veida traumām, kas iegūtas, neuzmanīgi izmantojot elektriskos instrumentus - ripzāģus, leņķa slīpmašīnas, zāles trimmerus un citus rīkus. 

Lai pasargātu sevi no traumu gūšanas un nokļūšanas slimnīcā, RAKUS mediķi aicina ievērot visus paredzētos piesardzības pasākumus darbā ar instrumentiem - sekot līdzi instrukcijai par pareizu un drošu ierīces lietošanu, darbam izvēlēties atbilstošu aizsargtērpu un aprīkojumu, kā arī neizmantot instrumentus, esot alkohola vai citu apreibinošu vielu ietekmē.

Top komentāri

Pieredzerāda
P
ka biežāk lietojot nažus, biežāk iegriež pirkstā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas