Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

papildināta (17:40) - Līdz nāvei novārdzinātā puiša nāvē, iespējams, vainojams aprūpes centra personāls

Vidzemes slimnīcā miris kāds 20 gadus vecs puisis, kurš ar smagiem ķermeņa izgulējumiem slimnīcā tika nogādāts no valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) Vidzeme filiāles  Rūja. Valsts policija (VP) šobrīd ir uzsākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 13. nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību, portālu Diena.lv informēja VP Vidzemes reģiona pārvaldes Prevencijas grupas vecākā inspektore Dace Jukāma.

20 gadus veicais pusis slimojis ar Dauna sindromu un pirms pāris gadiem ticis ievietots aprūpes iestādē Rūja. Šonedēļ viņš nogādāts Vidzemes slimnīcā ar smagiem ķermeņa izgulējumiem, turklāt slimnīcas ārsti raidījumam Tautas balss atzinuši, ka, iespējams, izvārgušais pusis jau ilgāku laiku nebija ēdis un dzēris.

Pārbaudi 18. aprīlī uzsākusi arī Veselības inspekcija (VI) pēc tam, kad tika saņemts vecāku iesniegums ar lūgumu izvērtēt zēna nekvalitatīvo aprūpi VSAC filiālē Rūja, pastāstīja VI Komunikācijas nodaļas vadītāja Dace Vīksna.

Lai noskaidrotu, kādēļ šāda situācija izveidojusies, VI iespējami īsākā laikā veiks kompleksu pārbaudi – tiks izvērtēta zēnam sniegtās medicīniskās aprūpes kvalitāte valsts sociālās aprūpes centrā un ārstniecības iestādēs, kurās viņam medicīniskā palīdzība ir sniegta. Vienlaicīgi VI tuvākajā laikā veiks padziļinātu pārbaudi VSAC Vidzeme filiālē Rūja.

Šobrīd noteiktais lietas izskatīšanas termiņš ir 18. maijs, informēja D. Vīksna, tomēr termiņš var tikt pagarināts. “Gadījumos, kuros tiek veikta mirušā patologanatomiskā izmeklēšana, Veselības inspekcija medicīnisko dokumentāciju ekspertīzei saņem ne ātrāk kā pēc viena mēneša.”

Pārbaudi aprūpes centrā 18. aprīlī veikuši arī Labklājības ministrijas (LM) speciālisti, kuri pašlaik strādā pie izvērtējuma. Tāpat LM notiks visu VSAC direktoru un aprūpes struktūrvienību vadītāju sanāksme, kurā tiks runāts par ārkārtas situāciju izvērtējumu un prevencijas pasākumiem, portālam Diena.lv sacīja LM preses sekretāre Zane Brīvmane.

Taujāta par to, vai LM ir aizdomas par VSAC Rūja pieļautiem pārkāpumiem, Z. Brīvmane atbildēja, ka pašlaik par to vēl nav iespējams runāt. “Ir jāsagaida izvērtēšanas rezultāti, tad redzēsim, vai ir pieļauti pārkāpumi, un kā rīkoties tālāk,” sacīja Z. Brīvmane. Izvērtēšana noslēgsies 25. aprīlī.

VSAC Vidzeme direktors Modris Karselis Dienai teic, ka vēl līdz pagājušaia piektdienai ar puisi viss esot bijis kārtībā. “Pēc tās informācijas, kuru mēs esam ieguvuši, līdz piektdienas vakaram viņš ir ēdis un viņš pat ir bijis jāuzmana, lai neapēd kaut ko kaimiņam, tā kā apetīte viņam bija ļoti laba. Sestdien viņš vairāk nav ēdis brokastis. Viņam tika dots jogurts un to viņš apēdis vienu karoti. Un tad uzreiz arī mērīts asinsspiediens un saukta ātrā medicīniskā palīdzība, stāsta M.Karselis. Viņš arī piebilst, ka pēc visa, kas ir skaidrojumos stāstīts, bērns ir bijis kustīgs līdz pat piektdienai – viņš ir gājis ēst, piedalījies arī Lieldienu pasākumā, par ko lieconot fotogrāfija. “Katrā gadījumā mēs noteikti gaidīsim medicīnisko diagnozi, vai tie tiešām ir izgulējumi, vai tas ir saistīts ar kādām citām diagnozēm,” teic M.Karselis.

Iestādes direktors arī vērš uzmanību uz to, ka māte, kopš dēla ievietošanas aprūpes iestādē 2009.gada beigās, viņu apciemot ieradusies tikai 2011.gada nogalē un arī tad tikai pēc diezgan neatlaidīgiem centra darbinieku telefonzvaniem. “Man negribētos nevienu vainot, jo tā ir pietiekoši smaga lieta. Tajā pašā laikā pateikt, ka ir bijusi ideāla aprūpe, tas būtu tas pats, kas melot. Noteikti, ka tas ir viss kopā  - saslimšana, šī diagnoze, arī kādi sīkumi, kas palaisti garām. Es neņemos neko teikt, jo gribu sagaidīt medicīnisko slēdzienu,” norāda M.Karselis.

(pievienots VSAC Vidzeme direktora Modra Karseļa viedoklis)

Top komentāri

sudrabs
s
pat maksājot par aprūpējamo 300 līdz 400 Ls mēnesī ,personāls ir tāds ka ūdeni pietiekoši bieži krūzītē neielies,ja aprūpējamais pats nevar paprasīt.Pēdējā laikā nācies saskarties ar divām tādām iestādēm un redzu slinkumu un neprofesionālismu. Lai nemoralizē lielie bļāvēji par pamestajiem bērniem un vecākiem, jo tāpēc .ka piederīgajiem arī ir jāturpina strādāt un pelnīt iztiku sev un pārējiem ģimenes locekļiem,ļoti smagi slimu cilvēku ir jānodod aprūpei. Par to naudu ko samaksā ir jāsaņem pretī kkvalitatīvs pakalpojums neatkarīgi vai maksātājs ir privāta persona vai valsts un pašvaldība maksā par aprūpējamā kopšanu un uzturēšanu.
teresa
t
Mani mīļie! Vai tikai aprūpes centri? Slimnīcā neviena sanitāre tev neies klāt, ja saujā neieliksi Ls 2 (vismaz). Ja nav tuvinieku un draugu, tad ir izgulējumi. Man māte bija slimnīcā, visu, ko aiznesu, viņa p'ēc pāris stundām bija apēdusi (!!!) kaut mājās ēda kā mazputniņš. Bet māsas palīdzi vakarā sastapu, stiepjam mājās lielu somu. Jā, grūts darbs, to nevar darīt tikai algas dēļ, un ir arī godīgi aprūpētāji, bet - ai, cik maz...Kad atnāks Latvijai tie laiki?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas