Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +25 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

papildināta (17:46) - Strazdu nerosina atbrīvot, jo nav pierādījumu, ka veselība viņam liedz strādāt

Tieslietu padome pirmdien nolēma nevirzīt uz Saeimu Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja Ziedoņa Strazda lūgumu atbrīvot viņu no tiesneša amata veselības stāvokļa dēļ, vēsta Latvijas Radio.

Padomes sastāvā esošo tieslietu sistēmas profesionāļu vairākums uzskatīja, ka Z.Strazds nav iesniedzis pietiekamus pierādījumus tam, ka veselība viņam turpmāk liedz pildīt tiesneša pienākumus.

Tāpat sēdē izskanēja argumenti, ka vispirms būtu jāsagaida tiesnešu disciplinārkolēģijas atzinums par tiesnesi, kuru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs tur aizdomā par fiktīvu nodarbināšanu tiesā.

Tieslietu padomes vadītājs un Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs sēdes dalībniekiem arī norādīja, ka Z.Strazds neatsaucās uz lūgumu iesniegt papildu dokumentus.

"Veselības stāvoklis skar cilvēka privāto dzīvi un personisko sfēru. Tieslietu padome nevarēja ignorēt faktu, ka, neskatoties uz tiesneša uzvārdu, darbību, viņam ir tiesības uz privāto dzīvi. Galvenais jautājums bija, vai juridiski tieneša veselības problēmas, kas neapšaubāmi pastāv, jo Strazds pašlaik atrodas stacionārā, ietekmē tiesneša spēju strādāt turpmāk," norādīja Bičkovičs.

Viņš uzsvēra, ka Strazdam pozitīva lēmuma pieņemšanai bija nepieciešami Darba ekspertīzes ārstu komitejas (DEĀK) atzinumi, kas spētu dot profesionālu vērtējumu par tiesneša veselības stāvokli un tā sekām, bet Tieslietu padomes rīcībā to nebija.

"Šajā situācijā - pie esošā informācijas apjoma - iniciēt tiesneša atbrīvošanu no amata nebija pamata. Tiesnesis vēl var vērsties pie tieslietu ministra, ja vēlas sevi atbrīvot no amata, jo ar varu viņu neviens noturēt tik un tā nespētu. Bet tik un tā lēmums par viņa atlaišanu būtu jāpieņem Saeimai," skaidroja Bičkovičs.

Jautāts, kāpēc Strazds uzskatīja, ka bez ekspertīzes rezultātiem varētu tikt atbrīvots no amata, Bičkovičs komentēja, ka Strazds, iespējams, tādā veidā izlēma interpretēt likumu par tiesu varu. "Likumā par tiesu varu ir teikts, ka tiesnesi var atbrīvot no amata veselības stāvokļa dēļ - acīmredzot tādā veidā Strazds to interpretēja un tāpēc vērsās pie mums. Taču pat gadījumā, ja Tieslietu padome lemtu, ka veselības stāvokļa dēļ Strazds nevar pildīt savus pienākumus, un Saeima viņu atbrīvotu, Strazdam tik un tā nāktos norādīt ārsta eksperta atzinumu," uzsvēra Bičkovičs.

Jau ziņots, ka Z.Strazds, kuru KNAB darbinieki Strazdu aizturēja 7.augustā aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar fiktīvu tiesu darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu, lūdz sevi atstādināt no tiesneša amata veselības problēmu dēļ.

(pievienota 5. - 8.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas