Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

papildināta (18:15) - Būtiski pieaudzis apkures parādu apjoms

Šogad būtiski audzis iedzīvotāju parādu par apkuri apjoms, šodien žurnālistiem sacīja Latvijas Pašvaldību savienības vadītājs Andris Jaunsleinis.

Ja pagājušā gada janvārī parāds par apkuri bija 31,75 miljoni latu, tad šā gada janvārī parāds sasniedzis 39,67 miljonus latu. No šīs summas 23, 25 miljoni latu ir pilsētu iedzīvotāju parāds, bet 16,42 miljoni - novados dzīvojošo parāds.

Gada griezumā straujāks bijis novados dzīvojošo parāds - pērn janvārī novadu iedzīvotāju parāds par siltumapgādi bija 11,34 miljoni latu.

Apkures parādu pieaugums ir viens no jautājumiem, ko pašvaldību pārstāvji šodien pārrunāja tikšanās laikā ar finanšu ministru Andri Vilku (V).

Jaunsleinis prognozēja, ka iedzīvotāju grūtības samaksāt apkures rēķinus izraisīs arī pieaugošu pieprasījumu pēc sociālā atbalsta. "Lielie apkures rēķinu parādi transformēsies dzīvokļu pabalstos," teica Pašvaldību savienības vadītājs.

Kā ziņots, janvārī daudzus Latvijas iedzīvotājus pārsteidza saņemtie rēķini par decembri, jo pagājušā gada decembrī salīdzinājumā ar 2011.gada decembri apkures izmaksas bija pat par vairākiem desmitiem procentu augstākas. Piemēram, rīdziniekiem āra gaisa temperatūras pazemināšanās un dabasgāzes tirdzniecības cenas pieauguma dēļ izrakstīto rēķinu summa par 2012.gada decembrī patērēto siltumenerģiju bijusi vidēji par 63% lielāka nekā 2011.gada decembrī.

Saeimas opozīcija aicinājusi samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) līdz 5%. Finanšu ministrija neatbalsta PVN likmju samazināšanu kādai preču vai pakalpojumu grupai, uzskatot, ka samazinātā PVN likme nav efektīvākais veids mazāk turīgo iedzīvotāju atbalstam.

Patlaban apkurei tiek piemērota samazinātā 12% PVN likme.

(Papildināts viss ziņas teksts) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas