Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

papildināta (18:16) - Grausti un nolaistie nami Rīgā

Fotogrāfiju autora Andreja Lieča bildēs redzami Rīgas grausti, neapdzīvotie un nolaistie nami.

Rīgas dome (RD) skaidro, ka graustu nojaukšana pašlaik esot viena no pašvaldības prioritātēm. "Galvenā problēma ar graustiem, nav tikai Rīgas, bet visas valsts līmenī, jo fakts ir tāds, ka, piemēram, Rīgā 84 % graustu pieder privātpersonām (attiecīgi pašvaldībai 6% , 3% valstij un 3% bezīpašnieka). Kā zinām, pateicoties pašreizējai, likumdošanai privātīpašums valstī ir svēts, neatkarīgi no tā kādā stāvoklī tas atrodas," portālam Diena.lv norāda RD pārstāve Dzintra Āboliņa.

Pēc likuma pieņemšanas, kas nosaka, ka pašvaldībām ir tiesības savos saistošajos noteikumos aplikt graustus ar dubultu nekustamā īpašuma nodokļa likmi – 3 % apmērā no būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības, pašvaldība to sāka izmantot un sāka strādāt darba grupa, kas lemj par rīcību ar vidi degradējošām, sabrukušām un cilvēka drošību apdraudošām būvēm. Arī tas ir stimuls, lai īpašnieki sāktu sakārtot savu īpašumu.

Līdz šim notikušas 7 darba grupas sēdes, kurās izskatīti jautājumi par 360 ēkām (būvēm), kas ir aptuveni 90 % no visa graustu skaita Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā. Pamatojoties uz darba grupas lēmumiem, Īpašuma departaments līdz 01.11.2012. ir izdevis 45 administratīvos aktus par ēku (būvju) klasificēšanu nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanas vajadzībām.

"Paaugstinātā nekustamā īpašuma likmes piešķiršana graustiem nav kā mērķis pašvaldībai nopelnīt, bet tas ir instruments, lai sekmētu pilsētas graustu sakārtošanu. Atšķirībā no citiem atbildības veidiem, tam ir patstāvīga ietekme un nevar izvairīties no maksāšanas nekā citādi, kā tikai sakārtojot savu īpašumu," norāda RD Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs .

RD uzsver, ka nekustamā īpašuma sakārtošana un uzturēšana primāri ir īpašnieka pienākums. Īpašniekam arī ir tiesības savu īpašumu neizmantot. Pašvaldības jautājuma risināšanā iejaucas, ja konstatējams reāls sabiedriskās drošības apdraudējums. Tāpēc, gaidot 2014. gadu, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, RD aicina visus privātīpašniekus atcerēties savus pienākumus.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas