Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

papildināta (19:21) - Doma pārvaldnieks: Jaunā viļņa rīkošana Doma laukumā ir visai apšaubāma ideja

Ideja rīkot jauno izpildītāju konkursu Jaunais vilnis Doma laukumā ir diezgan apšaubāma, portālam Diena.lv norādīja Rīgas Doma pārvaldes vadītājs Kaspars Upītis.
"Īstenībā tas jautājums ir šausmīgi vienkāršs. Pirmkārt, šovasar Doms vēl joprojām būs stalažās un notiks aktīvi restaurācijas darbi. Doms tāds kā ir tagad droši vien stāvēs visu vasaru. Otrkārt, Domu sargā Doma baznīcas un klostera ansambļa aizsardzības noteikumi, kas nosaka trokšņa līmeni aizsardzības zonā," skaidroja K. Upītis.

Aizsardzības zona, kā norāda pārvaldnieks, sākas pie Doma katedrāles esošās bedres malā, līdz ar to, ja "malu nomēra un tur ir tie 60 decibeli, tad pasākums attiecīgi nenotiek. To nodrošināt principā nav iespējams, ka Doma laukumā būtu rokmūzika, savukārt aizsardzības zonā būtu klusums."

K. Upītis skaidro, ka ar Domu laukumu saistītas arī dažādas infrastruktūras problēmas, tostarp ir sarežģīti pievilkt elektrību. "Apakšstaciju te ir maz, mums pašiem elektrība tagad ir visas jaudas atdotas, līdz ar to no Doma ansambļa elektrību paņemt nevar. Ja var paņemt no pašvaldības transformatoriem, tad ir apmēram pāris kvartālus jāvelk klāt," pauž Doma pārvaldieks.

Ar Rīgas domu nepieciešams arī visus pasākumus saskaņot, jo, kā norāda K. Upītis, baznīcā regulāri notiek dievkalpojumi, bēres, kristības un laulības, līdz ar to šajā laikā nekādi trokšņaini pasākumi nav pieļaujami. 

"Ja jūs atcerieties neilgus gadus atpakaļ tur tika viena Dziesmu svētku skatuve pie pašiem Doma logiem piecelta klāt, kā rezultātā tagad ir tā, ka mums ir jātērē nauda, lai šīs te vitrāžas nostiprinātu," pauž K. Upītis. 

Ja Jaunais vilnis patiešām tiktu rīkots Doma laukumā, tad nebūtu iespējams likt atpakaļ vitrāžas, lai tās netiktu sabojātas. "Tas nozīmē, ka mums ir jāmaina restaurācijas plāni. No otras puses mums tas ir jābeidz šī gada novembrī, mēs arī nevaram tā. Tā ir vesela rinda jautājumu, kas radītu problēmas visos virzienos," uzsver pārvaldnieks.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks aģentūrai LETA sacīja, ka iespēja konkursu rīkot Rīgā būtu jāizskata tikai tad, ja šādu vēlmi izteiktu organizētāji. Vietu konkursa norisei Rīga noteikti varētu atrast, piemēram, Arēna Rīga, krastmala, Doma laukums u.c. Taču vicemērs uzsvēra, ka pašlaik par to ir pāragri spriest, jo par konkursa norisi lēmums jāpieņem Jaunā viļņa rīkotājiem un tad jāizskata sava iecere Rīgas domei.

Aģentūras LETA rīcībā esošā indormācija liecina, ka festivāla Jaunais vilnis veidotājs un komponists Igors Krutojs ticies ar Rīgas domes vadību, lai pārrunātu iespēju šogad pasākumu organizēt Rīgā, Doma laukumā. Pašvaldība šo ierosinājumu izvērtēs tuvākās nedēļas laikā. Festivāla vajadzībām būtu nepieciešams izbūvēt skatuvi un skatītāju zonu ar vismaz 3500 vietām, kā arī balkonu VIP viesiem, kas nozīmētu, ka uz festivāla laiku viss laukums tiktu aizbūvēts.

Iespēja rīkot festivālu 11.novembra krastmalā netiek vērtēta, jo slēgt krastmalu uz vienu nedēļu nav iespējams, savukārt Esplanāde neesot piemērota vieta "VIP koncertam", vēsta LETA. Apmēram nedēļas laikā Rīgas dome izvērtēs, vai Krutoja piedāvājumu būtu iespējams īstenot, un tuvāko 10 dienu laikā tiks sniegta atbilde festivāla organizatoriem.

Jau ziņots, ka Jaunais vilnis turpmāk vairs nenotiks Jūrmalā, jo konkursa organizatoru sadarbība ar Jūrmalas domi "ir sasniegusi kritisko punktu", laikrakstā Čas publicētā īsā paziņojumā norādījis konkursa rīkotājs Igors Krutojs. 

(ziņa papildināta ar LETAS rīcībā nonākušo informāciju)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas