Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

papildināta (9:57) - Nošautās Mades ādu saglabās, lai veidotu izbāzeni

Lēmums par Līgatnes lācenes Mades nošaušanu bija ļoti smags, kas tika nopietni izsvērts, iesaistot dažādus ekspertus, tostarp no Igaunijas, tā LNT raidījumā 900 sekundes atzina Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Šteins.

"Lēmumu par Mades likvidēšanu pieņēma īpaša komisija, kurā tika iesaistīti veterinārārsti, zoologi, zvērkopji un citi jomas speciālisti. Notika konsultācijas arī ar igauņu ekspertiem," atzina A.Šteins.

Lēmums par lācenes nošaušanu pieņemts, jo Mades rīcība kļuvusi neprognozējama - lācene reāli uzbrukusi zvērkopim.

Rīgas Zooloģiskā dārza pārstāvis Ingmārs Līdaka raidījumam atzina -  ja mēģinātu dzīvnieku iemidzināt, iešaujot miegazāles, tad paietu zināms laiks līdz medikamenti iedarbotos un nav prognozējams, ko lācis šajā laikā sastrādātu.

Nošautās lācenes āda tiks saglabāta, lai veidotu lācenes izbāzeni, kurš varētu tikt izstādīts muzejā vai Līgatnes dabas takās, aģentūrai LETA pastāstījis Dabas aizsardzības pārvaldes Vidzemes reģionālās administrācijas direktora vietnieks Mārtiņš Zīverts.

Lēmums par lācenes nošaušanu nav bijis vienpersonisks, to pieņēmuši visi speciālisti, kas notikuma vietā atradušies brīdī, kad sapratuši, ka citu variantu nav. Lāceni nebija iespējams notvert piemērotā attālumā, lai iešautu miega ampulu, turklāt ar lenkšanu tik tuvu Madei piekļūt nebija iespējams.

Zīverts neapstiprina sabiedrībā izskanējušo informāciju, ka Made it kā būtu uzbrukusi zvērkopei Velgai Vītolai. Draudu ne zvērkopjiem, ne medniekiem nav bijis, tomēr Made bēguļoja un slēpās, turklāt teritorija, kur viņa atradās, apgrūtināja viņas meklēšanu.

Lācenes uzvedība bija ļoti atšķirīga no rudens, kad Made brīvībā izlauzās pirmo reizi. Galvenais trūkums bija tas, ka Made tā arī neizveidoja kontaktu ar zvērkopjiem.

Zīverts uzsver, ka tika darīts viss, lai mēģinātu iešaut miega ampulu, taču meža apstākļos, kur ir stāvas nogāzes un nepārredzams apvidus, tas nav viegli. Lēmums par lācenes nošaušanu tika pieņemts sabiedrības interesēs. Pēc sabiedrības reakcijas speciālisti spriež, ka ne katrs apzinās to risku, kāds bija, sekojot lācenei. Kad Made kļuva arvien nervozāka un bēguļoja, jebkurā brīdī varēja būt situācija, ka viņa parādās no citas puses un uzbrūk zvērkopjiem. Šajā gadījumā lācis vienalga būtu jānošauj.

Turklāt speciālisti, kas lācim sekoja jau vairākas dienas, bija paguruši un ar katru dienu modrība zuda, radot lielāku risku notikt kādai nelaimei.

Jau ziņots, ka otrdienas vakarā Līgatnes dabas taku darbinieki bija atraduši lāceni Madi, viņa turpināja staigāt pa mežu un nekāda pielabināšana un ieēdināšana nelīdzēja lāceni nogādātu atpakaļ voljerā, tāpēc pēc pieaicināto speciālistu atzinuma, ka iemidzināšana nelīdzēs, jo viņas rīcība var radīt lielāku apdraudējumu apkārtējiem Līgatnes iedzīvotājiem, tika pieņemts lēmums Madi likvidēt, informēja Līgatnes dabas taku vadītājs Jānis Andrušaitis.

(pievienots Dabas aizsardzības pārvaldes Vidzemes reģionālās administrācijas direktora vietnieka Mārtiņa Zīverta komentārs)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas