Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

papildināts (13:05) - Pūce atkāpjas no amata; iespējamo interešu konfliktu dēvē par "izzīstu no pirksta"

Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce nolēmis atkāpties.

Par savu lēmumu viņš trešdien paziņoja medijiem. Izskanējušo informāciju par iespējamo interešu konfliktu, viņa sievas veidotajai biedrībai Ascendum saņemot ne mazumu dāsnu ziedojumu no Latvijas lielākajām būvkompānijām un citām organizācijām, Pūce nodēvēja par "izzīstu no pirksta".

Pašlaik, pēc traģēdijas Zolitūdē, iedzīvotāju uzticība valsts pārvaldei ir samazinājusies un grūst, jo tā nespēj pieņemt ātrus lēmumus. Šādos apstākļos Pūce nevēloties mēģināt taisnoties un atspēkot baumas, tāpēc nolēmis atkāpties, viņš skaidroja žurnālistiem.

"Šis ir izšķirošs brīdis Latvijai, grūst sabiedrības uzticība valstij. Traģisko notikumu kontekstā ir apšaubīta valsts amatpersonu spēja uzņemties atbildību," sacīja Pūce. Viņš skaidroja, ka šobrīd ir izšķiroši svarīgi, lai valsti vadītu cilvēki, kuriem ir redzējums un konkrēts piedāvājums, spēja pieņemt lēmumus un atbildēt par tiem. Šādu cilvēku valsts pārvaldē gan esot daudz par maz un tiek veicināts nekā nedarīšanas kults, kas liedz valstij attīstīties. 

"Zinot, ka Latvijas iedzīvotāju vairums netic tam, ka augstas amatpersonas spēj atkāpties no ieņemamajiem amatiem, šobrīd es nevaru un nedrīkstu rīkoties citādi, kā vien atkāpties no EM valsts sekretāra amata. Esmu šodien iesniedzis atlūgumu ministram," informēja Pūce.

Viņš arī norādīja, ka citos apstākļos, iespējams, nepamatotos apgalvojumus vienkārši noraidītu. "Esmu pārliecināts par savas rīcības likumību un ētiskumu. Taču apzinos, ka šobrīd tikai mana pārliecība vien nav pietiekama sabiedrības uzticības atjaunošanai," viņš sacīja.

Pūce arī iesniedzis iesniegumu KNAB, lai birojs izvērtē šo situāciju.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts žurnālistiem trešdien sacīja, ka šo Pūces soli vērtē kā loģisku. Ministrs izskanējušo informāciju par Pūces iespējamo interešu konfliktu uzskata par nopietnu un izvērtējamu, tāpēc būtu EM valsts sekretāru no amata atstādinājis uz izmeklēšanas laiku. 

Valdībā par Pūces demisijas pieņemšanu plānots lemt jau nākamnedēļ, bet faktiski jau no trešdienas lēmumus Pūces vietā pieņems kāds no viņa vietniekiem, teica ministrs.

Pavļutos informēja, ka nākamais EM valsts sekretārs tiks izraudzīts no valsts pārvaldē strādājošo vidus, bet, ja tas neizdošoties, tad uz šo amatu tiks izsludināts konkurss. 

Pūces dzīvesbiedre Zaiga ir viena no biedrības Ascendum dibinātājām; šīs biedrības oficiālie mērķi ir "veicināt Latvijas augšupeju - ekonomisko, garīgo un sociālo - mērķtiecīgi atbalstot kultūru, zinātni, izglītību un pilsonisko sabiedrību". Pērn Ascendum saņēmuši dāsnus ziedojumus, tostarp no Latvijas vadošajām būvfirmām. Binders ziedojuši 20 tūkstošus latu, Arčers 10 tūkstošus latu, bet RE&RE, kas bija arī Zolitūdes Maximas būvētāji - 29 500 latus, un RE&RE līdzīpašnieks Didzis Putniņš biedrībai personiski ziedojis 300 latus.

Papildināts ar 4.-7.rindkopām

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas