Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

papildināts (15:24) - Bordānu atsauc no ministra amata un izslēdz no partijas

Nacionālajā apvienībā (NA) ietilpstošā partija Tēvzemei un Brīvībai/LNNK piektdien valdes sēdē pieņēmusi lēmumu izslēgt no partijas tieslietu ministru Jāni Bordānu. TB/LNNK valde uzskata, ka Bordāna faktiskā darbība liecina par dalību cita politiskā spēka veidošanā, kas nav savietojams ar atrašanos TB/LNNK

NA arī vērsusies pie premjera Valda Dombrovska (Vienotība) un informējusi par plāniem atbilstoši koalīcijas līgumam atsaukt tieslietu ministru.

Partijā Diena.lv uzzināja, ka ar tieslietu ministru Bordānu vairāku mēnešu garumā risinājušās sarunas par viņa turpmāko politisko darbību. NA pārstāvji vairākkārt uzsvēruši, ka Bordāna atrašanās biedrībā Demokrātiskie patrioti, kas paziņojuši par jaunas partijas veidošanu, nav normāla situācija. Politiķis arī atteicies dot solījumu, ka gaidāmajās Saeimas vēlēšanās nekandidēs no kāda cita politiskā spēka. Ņemot to vērā, TB/LNNK valde lēmusi par Bordāna izslēgšanu. 

Tāpat NA paziņo, ka Veselības ministrijas parlamentārā sekretāre Liene Cipule, kura šobrīd pilda biedrības Demokrātiskie patrioti valdes priekšsēdētājas pienākumus, vairs nav uzskatāma par apvienības pārstāvi.

NA uzskata, ka jaunu partiju veidošana īsi pirms vēlēšanām sadrumstalo nacionāli domājošo pilsoņu spēkus, un var stiprināt Saskaņas centra pozīcijas.

NA viens no līderiem Gaidis Bērziņš portālam Diena.lv pastāstīja, ka piektdien pieņemtais lēmums izslēgt Bordānu no NA ir "emocionāli smags", jo NA tomēr cerējusi, ka Bordāns izšķirsies par labu palikšanai šī politiskā spēka rindās, nevis biedrosies ar Demokrātiskajiem patriotiem. "Mēs pusgadu runājām ar Bordānu par to, lai viņš izdara izvēli - darboties Demokrātiskajos patriotos vai NA, bet ir skaidrs, ka mēs nesadzirdējām šo izvēli [no Bordāna] par labu NA."

Bērziņš uzsvēra, ka atbilstoši koalīcijas līgumam NA ir deleģēta atbildība par diviem ministru portfeļiem - tieslietu un kultūras. Līdz ar to NA cer, ka premjers respektēs koalīcijas līgumu un izpildīs NA prasību par Bordāna atsaukšanu no amata. Tiesa, pašlaik NA neesot kandidāta šim amatam.

Taujāts par situāciju, ka patlaban valdībā nav neviena ministra, kurš būtu NA biedrs, Bērziņš teica: nule kā amatā apstiprinātā kultūras ministre Dace Melbārde NA rindās iestāšoties decembra sākumā, kad līdz ar kongresu beigšoties NA apvienošanās process. Melbārde esot apliecinājusi, ka redz ilgtermiņa sadarbību ar šo politisko spēku, sacīja Bērziņš.

Premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke portālam Diena.lv sacīja, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) viedokli par izveidojušos situāciju paudīs vēlā pēcpusdienā.

Diena jau vēstīja, ka Bordāns jau kādu laiku sēž uz diviem krēsliem ne tikai valdībā, kur kopš Žanetas Jaunzemes-Grendes demisijas pildīja arī kultūras ministra pienākumus. Viņš ir Tēvzemei un brīvībai/LNNK biedrs, bet darbojas arī biedrībā Demokrātiskie patrioti, uz kuras bāzes Dāvja Stalta vadībā paredzēts gada beigās veidot partiju.

"Tāpēc politiskās uzticības jautājums Jānim Bordānam ir atklāts jautājums," šonedēļ laikrakstam Diena atzina VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars, uzsverot, ka nevienam nav nodoma Bordānu nomainīt ministra amatā un ir cerība, ka "šīs attiecības ir iespējams līdzsvarot".

Savukārt Bordāns Dienai teica, ka jauna politiskā spēka veidošanā viņš nepiedaloties un darbojoties tikai partijā TB/LNNK. Taču Dzintara vērojumi liecinot par pretējo, jo ministrijā strādājot biedrības Demokrātiskie patrioti biedri, kuri nedēļas sākumā esot organizējuši arī preses konferenci, pēc kuras aktualizējās Bordāna attiecības ar NA. Preses konferencē tieslietu ministrs paziņoja, ka ir nolēmis aktīvi rīkoties, lai panāktu būtiskas izmaiņas maksātnespējas administratoru darbības regulējumā. To varēja uztvert gan kā aizsargreakciju pret varbūtējiem uzbrukumiem, gan kā izaicinošu mēģinājumu nostāties pret savējiem, lai demonstrētu patstāvību.

(Papildināts viss teksts.) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

No pirmdienas gaidāmi nokrišņi

No pirmdienas mākoņu daudzums palielināsies, pirmdien dienas laikā daudzviet uzlīs, liecina sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas