Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

papildināts (17:39) - Āfrikas cūku mēra apkarošanai vairākos novados un pagastos izsludinās ārkārtas stāvokli

Ministru kabinets otrdien aiz slēgtām durvīm Āfrikas cūku mēra efektīvai apkarošanai vairākos valsts novados un pagastos izsludināja ārkārtas stāvokli. LETA vēsta, ka galīgais lēmums par ārkārtas situācijas izsludināšanu gan būs jāpieņem Saeimai, un tas varētu notikt jau ceturtdien, 3.jūlijā.

Ārkārtas stāvokli plānots izsludināt Daugavpils novada Ambeļu pagastā, Biķernieku pagastā, Demenes pagastā, Dubnas pagastā, Laucesas pagastā, Maļinovas pagastā, Naujenes pagastā, Salienas pagastā, Skrudalienas pagastā, Tabores pagastā, Vecsalienas pagastā, Višķu pagastā, Aglonas novadā, Krāslavas novadā, Dagdas novadā un Dagdas pilsētā, Zilupes novadā, Rēzeknes novada Kaunatas pagastā, Mākoņkalna pagastā, Pušas pagastā, Ludzas novada Brigu pagastā, Isnaudas pagastā, Istras pagastā, Nirzas pagastā, Ņukšu pagastā, Pildas pagastā, Rundēnu pagastā un Ciblas novadā.

Ārkārtējā situāciju plānots izsludināt no 2014. gada 3. jūlija līdz 2014. gada 1. oktobrim. Ministru kabinets lēma, ka slimības apkarošanas pasākumiem nepieciešamais finansējums tiks ņemts no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, taču konkrētas naudas summas valdības lēmumā nav minētas.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) pēc valdības sēdes žurnālistiem skaidroja, ka ārkārtas situācijas izsludināšana nepieciešama, jo Latgales reģionā, kur ir konstatēts Āfrikas cūku mēra uzliesmojums, ir atklātas piemājas saimniecības, kurās nav reģistrētas cūkas. Līdz ar to iekļūšana šādās saimniecībās ir apgrūtinoša vai nav iespējama. 

Ministru kabineta rīkojumā vairākām atbildīgajām institūcijām doti dažādi uzdevumi. Tostarp Lauku atbalsta dienestam būs jānodrošina operatīva kompensāciju pieteikumu izvērtēšana un izmaksa, Valsts meža dienestam būs operatīvi jānodrošina meža cūku populācijas uzskaite, jākoordinē meža cūku medīšanas process, Valsts policijai uzdots nodrošināt darbinieku dežūras posteņos uz ceļiem, kas šķērso Āfrikas cūku mēra karantīnas zonas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam uzdots veikt uzraudzību un atbalstu dzīvnieku līķu sadedzināšanas gadījumos. Tāpat saskaņā ar valdības rīkojumu attiecīgo novadu pašvaldībām jānodrošina atbalsts, tai skaitā psihologa, Āfrikas cūku mēra skarto novietņu īpašniekiem un jānodrošina slimības apkarošanas pasākumos iesaistīto personu ēdināšanas organizēšana. 

Tikmēr Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) portālu Diena.lv informēja, ka ir saņēmis vēl vienas atrastās meža cūkas laboratorisko pārbaužu rezultātus, kas apstiprina Āfrikas cūku mēra vīrusu vēl vienai atrastajai meža cūkai Krāslavas novadā, Robežnieku pagastā, apmēram 5 kilometru attālumā no Baltkrievijas robežas. 

Kopumā Āfrikas cūku mēris ir konstatēts astoņām meža cūkām un trīs mājas cūkām.

PVD ir saņēmis informāciju no medniekiem par 4 beigtām meža cūkām Krāslavas novada Indras pagastā, pierobežā. Ir noņemti paraugi laboratoriskām pārbaudēm.

PVD informē, ka šovakar Latvijā ierodas divi Eiropas Komisijas eksperti, kuri kopā ar PVD speciālistiem dosies uz Krāslavu un Dagdu, lai iepazītos ar situāciju, PVD veiktajiem pasākumiem slimības apkarošanā un kuri noslēgumā sniegs rekomendācijas tālākajiem slimības apkarošanas pasākumiem. Eiropas ekspertu vizīte ilgs līdz 3.jūlijam.

Pievienotas pēdējās četras rindkopas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas