Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Par cietsirdību pret bērniem soda tikai nosacīti

Vainu mīkstinoši apstākļi bijuši pietiekami, lai vecākiem, kuri situši savus bērnus un pat tos iespundējuši, tiesa piespriestu nosacītu cietumsodu, vēsta laikraksts Diena. Par cietsirdīgu un vardarbīgu izturēšanos pret mazgadīgiem bērniem Gulbenes rajona tiesa šonedēļ piespriedusi nosacītu sodu trim Rankas pagasta iedzīvotājiem — bērnu mātei, tēvam un vecmāmiņai.

Cietsirdība nākusi gaismā pagājušā gada septembrī, kad bāriņtiesas darbiniece ierosinājusi, ka jaunākajiem bērniem jāapmeklē bērnudārzs, tāpēc mazuļi aizvesti pie ģimenes ārsta. Viņa konstatējusi uz ķermenīšiem sasitumus, strutojošas brūces, bērni bijuši nemazgāti, blusu sakosti, novājināti, nepaēduši. Četrgadīgā meitenīte runājusi tikai zilbes. Kopā ar policiju apsekojot bērnu dzīves apstākļus, atklājusies tik šokējoša aina, ka mazie nekavējoties izņemti no ģimenes un nosūtīti uz krīzes centru Dardedze, kur esot stāstījuši arī par to, ka tētis viņus sitis ar žagariem un siksnu.

Vecākiem mājas augšstāva istabā bijis gan televizors ar satelītiekārtu, dators ar interneta pieslēgumu, mūzikas centrs un labas mēbeles, labos apstākļos dzīvojusi arī vecmāmiņa kopā ar vecāko meiteni. Ģimene iztikusi arī no vecmāmiņas pensijas, bērnu pabalsta un mātes (1983. g.) algas, kura pat devītajā grūtniecības mēnesī strādājusi gaterī. Tēvs (1981. g.), aizbildinoties ar vājo veselību, nekad algotu darbu neesot strādājis, dienas vadījis, čatojot internetā. Bērnus ieslēdzis, lai tie netraucētu.

Vecs, piečurāts izvelkamais krēsls bez gultas veļas, pludojošs naktspodiņš un metāla bļoda — tie bija vienīgie priekšmeti vēsajā, nemīlīgajā istabā, kurā savu mūžiņu vadījuši četrus gadus veca meitenīte un viņas divgadīgais brālītis. Lai bērni netiktu ārā, durvis no ārpuses bija aiztaisītas ar naglu, vienīgais logs daļēji aizklāts ar metāla sietu. Pieaugušo rūpes par viņiem aprobežojušās ar neregulāru ēdiena ienešanu.

Tomēr nosakot sodu, bijis jāņem vērā vainu mīkstinošie apstākļi — apsūdzētie iepriekš neesot bijuši tiesāti, nebija iereibuši, savu vainu atzinuši un lūguši lietu izskatīt bez pierādījumu pārbaudes.

Visi trīs bērni tagad atrodas audžuģimenes gādībā. Likumā par bāriņtiesu noteikta prasība pēc gada atkārtoti skatīt jautājumu par iespējām bērniem atgriezties ģimenē. Tiesnese G.Gulbinska uzskata, ka pat šāda doma ir nepieņemama un amorāla attiecībā pret cietušajiem bērniem, tāpēc tiesa pieņēmusi blakuslēmumu, kurā lūdz izvērtēt bāriņtiesu, kas nepietiekami veica savus pienākumus, lai laikus konstatētu un pārtrauktu bērnu ciešanas ģimenē. Arī I.Millere uzskata, ka šajā konkrētajā gadījumā bez īpašas apstākļu un riska faktoru izvērtēšanas nevar izskatīt jautājumu par bērnu atgriešanos ģimenē. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas