Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Pašvaldības nopietni raizējas par iespēju šogad pildīt vairākus tām uzticētus pienākumus

Pašvaldības ir nopietni nobažījušās, vai šogad tām būs iespēja pildīt vairākus pienākumus, tādēļ lūgs valdību izdarīt izmaiņas normatīvajos aktos un dažus no tiem vismaz uz laiku atlikt.Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis aģentūrai BNS pastāstīja, ka 4. februārī LPS dome plāno lemt par lūgumu valdībai, kā arī tikties ar premjeru Ivaru Godmani.

Jaunsleinis klāstīja, ka šogad pašvaldībām ir būtisks līdzekļu samazinājums, bet ar likumiem uzliktas vairākas funkcijas, kuru izpildei vajadzīgs papildu finansējums. Tādēļ LPS gatavo sarakstu ar likumiem un Ministru kabineta noteikumiem, kuros būtu vajadzīgas izmaiņas, lai daļu šo uzdevumu noteiktu nevis kā obligātus, bet rekomendējošus vismaz līdz laikam, kad situācija stabilizēsies.LPS vadītājs sacīja, ka pagaidām nevar pateikt, kādas tieši funkcijas tās ir, vien minēja, ka grūtības izpildīt uzdevumus būs visdažādākajās jomās. Piemēram, šogad nav atvēlēta nauda pašvaldību piemaksām pirmsskolas pedagogiem, līdz ar to reāli viņiem alga samazināsies par trešo daļu. Iespējams, ietekmēta būs arī atsevišķu pabalstu izmaksa.Tāpēc LPS grib lūgt, lai daudzus pienākumus uz laiku atliek, nosaka kā rekomendējošus, lai pašvaldības tos varētu pildīt tādā apjomā, kā ļauj finanses.Arī Latvijas lielo pilsētu asociācija norāda, ka šogad deviņām Latvijas lielajām pilsētām nodokļu ieņēmumos ir paredzams 84,6 miljonu latu samazinājums, kas ir par 16% mazāk nekā 2008.gadā.Turklāt pašvaldību budžetiem ir radīts vēl papildu slogs, jo, ministrijām samazinot budžetus, būtiski samazinātas visu veidu dotācijas pašvaldībām. Būtiskas problēmas ir arī saistībā ar ierobežojumiem pašvaldībām ņemt aizņēmumus un sniegt galvojumus, ar pašvaldību darbinieku atlīdzību un ar 2008. gadā neizlietotajiem pašvaldību budžeta līdzekļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas