Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Pavļuts: Domāt, ka ir īstais brīdis virzīt izmaiņas valsts uzņēmumu pārvaldībā, liek koalīcijas sastāvs

Domāt, ka patlaban ir īstais brīdis virzīt izmaiņas valsts uzņēmumu pārvaldībā, liek pašreizējais koalīcijas sastāvs, proti, ir pazīmes, kas liecina, ka tiesiskuma un reformu koalīcija tiešām tāda ir, norādīja ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Viņš norādīja, ka nulles deklarācijas likums beidzot ir pieņemts, ir izmantota iespēja valsts kontrolē pārņemt "slimojošo" aviokompāniju airBaltic, tādējādi, viņaprāt, ir soļi, kas liecina, ka šādi atbildīgi lēmumi ir realizējami, turklāt to var izdarīt pietiekami izlēmīgi.

"Šī jautājuma mērķtiecīga profesionāla virzīšana ļauj nonākt pie sajūtas, ka pastāv "iespēju logs" to darīt. Domāju, nav īpašas diskusijas par to, ka vajadzība ir nobriedusi, ņemot vērā kaut vai to, ka tad, kad ieceri sāka aktīvāk virzīt pirms pāris gadiem, nebija vēl ne  airBaltic, ne arī "Pasažieru vilciena" stāsta. Domāju, ka patlaban situācija ir akūtāka nekā jebkad," sprieda Pavļuts.

Arī no Saeimas puses viņš saņēmis uzstājīgas prasības likumu rakstīt ātri un tikt galā ar visām domstarpībām. Esot nācies skaidrot Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā, kāpēc jauno likumprojektu nevar iesniegt jau aprīlī. Patlaban Ekonomikas ministrija (EM) plānojot līdz septembrim iesniegt Ministru kabineta saskaņotus likumprojektus.

Pēc ministra domām, viens no būtiskajiem jautājumiem, par kuru jādiskutē visīsākajā termiņā, ir saraksts ar uzņēmumiem, kuri būtu stratēģiski nozarēm un kuriem jāsaglabā attiecīgā saikne. Pēc koncepciju apstiprināšanas valdībā mēneša laikā varētu izveidot indikatīvu sarakstu ministriem.

"Būtiski saprast, kuri ir nosacīti peļņas uzņēmumi un kuri vairāk veic sociālu funkciju, bet darbojas kā kapitālsabiedrības," teica ministrs.

Kā vēstīts, Nozare.lv diskusijā pārstāvētie uzņēmumi bija vienisprātis, ka valstij ir problēmas ar aktīvu pārvaldību un lielāka centralizācija ir nepieciešama, taču pārvaldībai jābūt profesionālai, politiski neitrālai un tā nedrīkst būt dārga.

EM izstrādājusi Publisko personu komercdarbības koncepciju un Valsts kapitāla daļu pārvaldības koncepciju, kas decembra vidū tika skatītas Ministru kabineta komitejā. Janvāra vidū dokumentus paredzēts apspriest Reformu vadības grupā, bet pēc tam atkal virzīt uz valdību.

Patlaban Latvijā valsts uzņēmumu pārvalde tiek īstenota ar kapitāla daļu turētāja - nozares ministrijas vai kādas citas institūcijas - starpniecību. Latvijā šādas valsts kapitāla daļu turētājas ir 11. EM piedāvā sākotnēji ieviest daļēji centralizētu pārvaldību, kur valsts kapitāla daļas pārvaldīs viena pārvaldības iestāde vai nozares ministrija, nozares politiku izstrādās attiecīgā ministrija, bet finanšu pārskatu iesniegšana būs centralizēta. EM piedāvā valsts kapitāla daļu pārvaldītāju veidot uz Privatizācijas aģentūras bāzes. Ilgtermiņā iecerēts pāriet uz centralizētu pārvaldības modeli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas