Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Pavļuts Maskavā uzsver nepieciešamību attīstīt ekonomisko sadarbību ar Krievijas reģioniem

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts darba vizītē Maskavā tikšanos laikā ar Krievijas amatpersonām un uzņēmējiem uzsvēra nepieciešamību attīstīt ekonomisko sadarbību ar Krievijas reģioniem, kā arī uzlabot robežšķēršošanas sistēmas efektivitāti, portālu Diena.lv informēja Ekonomikas ministrijā.

"Krievijas tirgus Latvijas uzņēmējiem ir ļoti svarīgs un par to liecina arī savstarpējās tirdzniecības apjomi. Tirdzniecība starp Latvijas un Krieviju pieaug, piemēram, pērn kāpums gada laikā bija par 20,5%. Svarīgi, ka mūsu tirdzniecības bilance ir pozitīva un uz Krieviju eksportējam vairāk nekā ievedam," atzina ministrs. "Lai turpinātu attīstīt sadarbību un risinātu biznesam aktuālos jautājumus, aktīvi jāizmanto ne tikai līdzšinējie sadarbības formāti, piemēram, Starpvaldību komisijas sēdes, bet jāmeklē arī jaunas iespējas, aktīvāk attīstot sadarbību ar Krievijas reģioniem, kur uzņēmēju sadarbības formas nav tik labi attīstītas. Tāpat abām pusēm ir mērķtiecīgi jāstrādā, lai palielinātu robežšķērsošanas sistēmas efektivitāti, kas ir ļoti būtisks jautājums Latvijas eksporta apjomu turpmākam pieaugumam," norādīja D.Pavļuts.

Tikšanās laikā ar reģionālās attīstības ministra vietnieku Sergeju Vahrukovu tika pārrunātas iespējas veicināt ekonomisko sadarbību ar Krievijas reģioniem t.sk. Latvijas – Krievijas Reģionālās sadarbības darba grupas ietvaros.

Abas puses bija vienisprātis, ka darba grupas sastāvā ir svarīgi iesaistīt gan Latvijas, gan Krievijas reģionu pārstāvjus, kas palīdzētu veidot uz mērķu sasniegšanu un konkrētu jautājumu risināšanu vērstu sadarbību. Līdz šim vienošanos par ekonomisko sadarbību Ekonomikas ministrija ir noslēgusi ar Karēlijas un Čuvašijas Republikām, Omskas, Vologdas, Pleskavas un Kirovas apgabaliem, bet notiek darbs pie līgumu noslēgšanas ar Kalugas, Jaroslavļas, Ivanovas apgabaliem un Baškortostānas Republiku.

Tikšanās laikā puses vienojās turpināt koordinētu darbu arī pie robežšķērsošanas punktu kapacitātes paaugstināšanas, lai, palielinoties pārvadājumu apjomiem, maksimāli samazinātu rindu veidošanās iespējas autotransportam, kas īpaši būtiski svaigo pārtikas produktu pārvadājumu jomā, kā arī paaugstinātu dzelzceļa transporta kravu apstrādes spējas.

Savukārt tikšanās laikā ar Krievijas valdības priekšsēdētāja vietnieku Arkādiju Dvorkoviču līdztekus jautājumiem par divpusējo ekonomisko sadarbību tika pārrunāta arī sadarbība enerģētikā. D.Pavļuts tikšanās laikā uzsvēra, ka Latvija ir apņēmusies pārdomāti un konstruktīvi risināt dabasgāzes tirgus liberalizācijas jautājumus atbilstoši Trešās enerģētikas paketes prasībām.

Ekonomikas ministrs arī informēja, ka  Ekonomikas ministrija sadarbībā ar starpinstitūciju darba grupu sākusi sagatavošanās darbus sarunām ar AS Latvijas Gāze akcionāriem, lai nodrošinātu pārdomātu, pakāpenisku un konstruktīvu virzību uz tirgus atvēršanu. Latvijas valdība ir ieinteresēta īstenot mērķtiecīgu, pārdomātu un pakāpenisku gāzes tirgus liberalizācijas procesu, kas sniegs ieguvumus Latvijas patērētājiem, veidos stabilu investīciju vidi un vidējā termiņā novērsīs Latvijas atkarību no viena gāzes piegādātāja.

Darba vizītes ietvaros ekonomikas ministrs piedalījās arī Latvijas dienu pasākumos. Latvijas dienu ietvaros notika Latvijas un Krievijas uzņēmēju apaļā galda diskusija, kurā tika uzsvērta abu valstu uzņēmēju veiksmīgā sadarbība un interese to attīstīt tālāk.  Krievijas Tirdzniecības rūpniecības palātas viceprezidents Georgijs Petrovs akcentēja, ka abu valstu ekonomiskā sadarbība attīstās veiksmīgi un abu valstu uzņēmējiem ir interese biznesa apjomus kāpināt.

Maskavā ekonomikas ministrs D.Pavļuts tikās arī ar Krievijas – Latvijas Lietišķās padomes priekšsēdētāju Pjotru Avenu, ar kuru pārrunāja divpusējās ekonomiskās attiecības un tās perspektīvas, kopā ar Latvijas uzņēmējiem apmeklēja Maskavas pilsētas mērijas izveidoto biznesa inkubatoru un tehnoloģisko parku Strogino, sniedza intervijas vairākiem vietējiem medijiem, kā arī apmeklēja tirdzniecības veikalus, kuros Latvijas dienu ietvaros īpašos stendos izvietota Latvijas produkcija.

Latvijas dienas Taste Latvia šogad notiek ceturto gadu pēc kārtas. Iepriekš Latvijas dienas Taste Latvia notikušas Igaunijā un divas reizes Azerbaidžānā. Latvijas dienu ietvaros Maskavā notiek dažādi pasākumi, kuru laikā maskaviešiem ir iespēja iepazīties ar Latvijas plašo produktu, pakalpojumu un kultūras dzīves piedāvājumu, kā arī tiek organizēti īpaši pasākumi uzņēmēju sadarbības veicināšanai. Latvijas dienu ietvaros notiek arī Latvijas uzņēmēju tirdzniecības misija uz Maskavu, kurā ir pārstāvēti 15 uzņēmumi no pārtikas apstrādes, tekstilrūpniecības, ķīmijas, informācijas tehnoloģiju un radošo industriju nozarēm. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas