Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Pēc sūdzībām par darba līgumu neslēgšanu TV3, darba inspekcija pārbaudīs arī citus medijus

Valsts darba inspekcija (VDI) konstatējusi, ka daļa elektroniskajos masu medijos nodarbināto strādā, nenoslēdzot rakstveida darba līgumu. To vietā tiek slēgti tā saucamie uzņēmuma vai autoratlīdzības līgumi, tādējādi nenodrošinot nodarbinātajiem sociālās garantijas, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām, informē VDI pārstāvis Aivis Vincevs .

VDI uz iesnieguma pamata ierosinājusi administratīvā pārkāpuma lietu pret telekompāniju TV3 Latvia par personu nodarbināšanu, nenoslēdzot rakstveida darba līgumus. Darbinieku nodarbināšanas nosacījumi atbilst darba tiesiskajām attiecībām, tomēr telekompānija ar šiem darbiniekiem ir noslēgusi autoratlīdzības vai uzņēmuma līgumus.

Lai noskaidrotu, vai līdzīga rakstura problēmas nav citos masu medijos, VDI uz tikšanos ir aicinājusi Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi, lai pārrunātu kopīgu sadarbību nodarbināšanas nosacījumu sakārtošanai atbilstoši Darba likuma prasībām. Lai novērstu masu medijos strādājošo tiesību neievērošanu, VDI veiks papildus pārbaudes arī citos nozares uzņēmumos.

VDI atgādina, ka darba tiesisko attiecību slēpšana aiz cita veida līgumiem ir pielīdzināma nodarbināšanai bez rakstveidā noslēgta darba līguma, par ko ir paredzēta administratīvā atbildība, piemērojot sodu no 750 līdz 5000 latiem. Ja uzņēmums gada laikā atkārtoti nodarbinājis cilvēkus bez rakstveida darba līgumu, administratīvais sods ir no 5000 līdz 10 000 latiem.

Darba inspekcija arvien biežāk sastopas ar gadījumiem, kad darba devējs darbiniekam ierastā darba līguma vietā piedāvā noslēgt uzņēmuma līgumu. Tas notiek gan uzsākot darba tiesiskās attiecības, gan tad, kad darba attiecības kādu laiku jau ir pastāvējušas. Taču darbinieki bieži vien neapzinās šo divu līgumu atšķirības un maldīgi uzskata, ka tiesiskās sekas un sociālās garantijas abos gadījumos ir vienādas.

Par iespējamu nereģistrētu nodarbinātību var ziņot uz Darba inspekcijas anonīmo tālruni 67312176, e-pastu [email protected] vai tiešsaistē Darba inspekcijas interneta mājas lapā www.vdi.gov.lv sadaļā Ziņot par nereģistrētu nodarbinātību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas