Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Pēdējās nedēļās bankas novērojušas skaidras naudas iemaksu apjomu pieaugumu

Pēdējo nedēļu laikā bankas novērojušas skaidras naudas iemaksu apjomu pieaugumu.

Pērn spēkā stājās likums par mantiskā stāvokļa deklarēšanu, un saskaņā ar to Latvijas rezidentiem ir pienākums skaidras naudas uzkrājumus, kas pārsniedz 10 000 latu vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā, ieskaitīt kontā kredītiestādē, bet amatpersonām bankā jāieskaita skaidras naudas uzkrājumi, kas pārsniedz 4000 latu. Naudas līdzekļu esamība kontā kredītiestādē tiks fiksēta piektdien - 1.jūnija dienas beigās plkst.24.

Bankā Citadele kopš maija sākuma novērots, ka cilvēki pakāpeniski arvien aktīvāk ieskaita bankas kontos skaidras naudas uzkrājumus. Skaidras naudas iemaksas apjoms bankā Citadele vidēji nedēļā maijā ir paaugstinājies par 92%, salīdzinot ar skaidras naudas iemaksas apjomu vidēji nedēļā aprīlī, informēja bankas Korporatīvo komunikāciju daļas vadītāja Ieva Prauliņa.

Swedbank preses sekretāre Kristīne Jakubovska informēja, ka maijā bankā novērots lielāks skaits skaidras naudas iemaksu un noguldījumu nekā aprīlī. Savukārt ceturtdien līdz pēcpusdienai īpaša aktivitāte nav novērota, piebilda bankas pārstāve.

Arī Nordea bankā pēdējo nedēļu laikā novērots naudas iemaksu apjomu pieaugums, norādīja Nordea klientu segmentācijas vadītāja Kristīne Lomanovska. Precīzus skaitļus gan banka patlaban nevar sniegt.

Savukārt SEB bankas valdes locekle Ieva Tetere norādīja, ka SEB bankā nav vērojams straujš pieaugums ar skaidru naudu veiktajās transakcijās vai to summās. Neliels iemaksu skaita pieaugums pēdējo divu nedēļu laikā vērojams tikai eiro valūtā.

Kā ziņots, 2011.gada 15.decembrī stājās spēkā Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likums, kas paredz, ka mantiskā stāvokļa deklarācija noteiktām iedzīvotāju kategorijām jāiesniedz līdz 1.jūnijam. Tajā jānorāda ziņas par personas mantisko stāvokli 2011.gada 31.decembra plkst.24.

Likums nosaka Latvijas rezidentiem pienākumu skaidras naudas uzkrājumu, kas pārsniedz 10 000 latu vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā pēc Latvijas bankas noteiktā valūtas kursa, ieskaitīt kontā kredītiestādē, bet amatpersonām bankā jāieskaita skaidras naudas uzkrājumi, kas pārsniedz 4000 latu.

Naudas līdzekļu esamība kontā kredītiestādē, kas pierāda personas naudas līdzekļu esamību, tiks fiksēta 2012.gada 1.jūnija dienas beigās plkst.24.

Ja personas skaidras naudas uzkrājumi ir tādā ārvalstu valūtā, kādu kredītiestādes Latvijā nepieņem (neveic darījumus), personām ir tiesības šos naudas uzkrājumus savā kontā kredītiestādē neieskaitīt. Taču jārēķinās, ka personai būs arī pienākums pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pieprasījuma uzrādīt šos skaidras naudas uzkrājumus attiecīgajā valūtā, lai VID varētu pārliecināties par šādu skaidras naudas uzkrājumu esamību.

Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikta atbildība par pārkāpumiem mantiskā stāvokļa deklarēšanā, par ko varēs piemērot naudas sodu līdz 250 latiem tad, ja persona nebūs iesniegusi mantiskā stāvokļa deklarāciju, nebūs ievērojusi deklarācijas aizpildīšanas un iesniegšanas kārtību vai arī deklarācijā būs norādījusi apzināti nepatiesas ziņas.

Pie administratīvās atbildības varēs arī saukt, ja persona līdz šī gada 1.jūnija plkst.24 savā bankas kontā nebūs ieskaitījusi likumā noteikto skaidrās naudas apjomu. Sods par šādu pārkāpumu paredzēts līdz 500 latiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas