Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pētījums: beztabakas produktu apritē ievērojami pieaug pelēkā tirgus apjoms

Aptuveni 22,5% Latvijas iedzīvotāju, kuri lieto nikotīnu saturošus izstrādājumus, patērē beztabakas produktus - vienreiz lietojamās e-cigaretes, atkārtoti lādējamās ierīces ar maināmiem šķidrumu kārtridžiem, atkārtoti lādējamās ierīces ar uzpildāmu tvertni, nikotīna spilventiņus, liecina profesora Arņa Saukas veiktā pētījuma Latvijas beztabakas produktu nozare: ietekme uz ekonomiku, produktu pelēkā tirgus apjoms un lietotāju paradumi rezultāti.

 

Kopumā Latvijas beztabakas produktu nozares (specializētie mazumtirgotāji vai vairumtirgotāji) uzņēmumi 2022. gadā nodokļos samaksājuši 19.52 miljonus eiro. Latvijas beztabakas produktu nozares samaksātās akcīzes apjoms ir 5,41 miljoni eiro – tātad aptuveni 59,25 % no kopējiem akcīzes ieņēmumiem. Pieņemot, ka šādu proporciju var attiecināt arī uz pārējiem nodokļu veidiem, 19,52 miljoni eiro (Latvijas beztabakas produktu nozares samaksātie nodokļi 2022. gadā) būs 59,25 % no kopējā beztabakas produktu tirgus Latvijā pienesuma, bet kopējais pienesumus (100 %) – 32,94 miljoni eiro (2022. gads).

Taču pašlaik vērojama tendence, ka pieaug šo produktu nelegālā aprite, kas 2022. gadā sasniedza 24.2%-28.3%, atkarībā no produktu veida, un šogad tā ir ar pieaugošu tendenci. Šo pelēko tirgu veido tas beztabakas produktu apjoms, kuru var iegādāties "no rokas", internetā vai ārpus Latvijas reģistrētos interneta veikalos.

 

Minētie skaitļi ir daļa no pētījuma "Latvijas beztabakas produktu nozare: ietekme uz ekonomiku, produktu pelēkā tirgus apjoms un lietotāju paradumi", ko veicis Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors un Ilgtspējīga biznesa centra direktors Arnis Sauka.

Kā galveno iemeslu, kāpēc beztabakas produktus iegādājas pelēkajā tirgū, 53% respondentu minēja finansiālo izdevīgumu, 10% - ērtumu. Minēti arī tādi iemesli kā e-cigarešu aromātu un garšu aizliegums (35% norādīja, ka aromāts ir būtisks aspekts beztabakas produktu izvēlē, 28% - ka tas “lielā mērā” nosaka šo izvēli), nesodāmības sajūta, vieglā pieejamība, apjomi, ko drīkst iegādāties vienā iepakojumā.

Savukārt 40% aptaujāto atbildēja, ka neiegādājas šos produktus pelēkajā tirgū, uzsverot, ka, legāli pērkot, ir pārliecināti par labāku kvalitāti.

Pētījumā minēts, ka gan Valsts ieņēmumu dienests, gan Valsts policija pauž bažas - grozījumi Tabakas likumā, kas potenciāli stāsies spēkā 01.01.2025., palielinās nelegālā tirgus apjomu. Pelēkā aprite ne tikai samazina ienākumus valsts budžetā, bet arī pieļauj nekontrolētas kvalitātes produktu apriti tirgū, jo Valsts policijai nav tādu resursu, lai efektīvi cīnītos pret to.

Ar pilnu pētījuma tekstu, kā arī nozares dalībnieku un speciālistu viedokļiem var iepazīties pētījumā. Lai saņemtu pilnu pētījuma tekstu lūgums rakstīt: [email protected].

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas