Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pētījums: Latvijā kontrabandas un viltotās cigaretes veido 16,2% no tirgus

Latvijā pēc ievērojama kāpuma 2020.gadā, pērn kontrabandas un viltoto cigarešu patēriņš ir samazinājies par 2,9 procentpunktiem, veidojot 16,2% no kopējā tirgus, ceturtdien Nacionālajā kontrabandas problemātikas forumā "Cīņa ar kontrabandu - izaicinājumi un panākumi" sacīja "Philip Morris Latvia" pārstāve Madara Apsalone, iepazīstinot ar starptautiskās auditoru kompānijas KPMG neatkarīgo ikgadējo pētījumu par cigarešu kontrabandas apjomiem Eiropā.

Aptuveni 76% no kontrabandas un viltotajām cigaretēm veidoja "baltā kontrabanda" jeb cigaretes, kas legāli ražotas citās valstīs, galvenokārt Baltkrievijā, bet nelegāli ievestas Latvijā. 

Līdz ar to Latvijas ikgadējie zaudējumi valsts budžetam no nesamaksātajiem nodokļiem cigarešu kontrabandas un viltojumu dēļ pēc KPMG aprēķiniem veidoja aptuveni 48 miljonus eiro. Kopējais cigarešu patēriņš aizvadītajā gadā bija 1,96 miljardi vienību, kas ir par 8% mazāk nekā 2020.gadā.

Lielākā Latvijā ievesto kontrabandas cigarešu izcelsmes valsts jau vēsturiski ir Baltkrievija, sacīja Apsalone. Attiecīgi no Baltkrievijas kontrabandas ceļā 2021.gadā tika ievesti 227 miljoni cigarešu jeb 77% no kopējā kontrabandas apjoma.

Apsalone skaidroja, ka kontrabandas plūsmas galvenais iemesls ir ievērojamās cigarešu cenu atšķirības, piemēram, Latvijā vidējā cigarešu paciņas cena bija 3,67 eiro, savukārt Baltkrievijā - 0,54 eiro. Populārākās cigarešu markas, kas kontrabandas ceļā tika ievestas Latvijā, ir "NZ", "Premier" un "Minsk".

Kopumā Eiropas Savienībā nelegālo cigarešu (kontrabanda un viltojumi) patēriņš 2021.gadā pieauga par 3,9%, veidojot 8,1% no kopējā cigarešu patēriņa.

Straujākais pieaugums pērn bijis Francijā, kur nelegālās cigaretes veido 29% no tirgus, bet straujākais samazinājums bijis Polijā. 

Apsalone informēja, ka kopumā pērn ES atklātas 125 nelegālās cigarešu ražotnes 17 valstīs, no tām 70 ražotnes atklātas Polijā. Latvijā pērn atklātas četras nelegālās cigarešu ražotnes. 

Viltoto cigarešu īpatsvars ES ir pieaudzis par 19,3%, sasniedzot 12,3 miljardus cigarešu, kas ir augstākais līmenis kopš 2006.gada. Viltojumi kopumā veidoja 34,6% no nelegālo cigarešu patēriņa. Pēc KPMG pētījuma aplēsēm, ES valstis pērn zaudēja 10,4 miljardus eiro neiegūto nodokļu veidā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas