Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Pētījums: Zinātnisko pētījumu autori valsts iestāžu pasūtījumos izmanto kopētu saturu

Zinātnisko pētījumu autori, kuri izstrādā valsts pasūtītus projektus, savos darbos izmanto kopētu saturu, secinājuši bezmaksas sistēmas cīņai ar plaģiātu Plag.lv izstrādātāji.

Kā aģentūru LETA informēja Plag.lv sistēmas radītājs Arturs Vinckevičus, veicot testēšanu, sistēmas izstrādātāji pārbaudīja zinātniskos pētījumus, metodoloģijas un citus dokumentus, kas izstrādāti pēc Latvijas valsts iestāžu pasūtījuma. Tika pārbaudīti visu ministriju, piecu dažādu aģentūru un valsts iestāžu zinātniskie dokumenti par pagājušo un aizpagājušo gadu. Pārbaudes rezultātos noskaidrots, ka 12 dokumentos tika atklāti vidēji 24% plaģiāta.

"Sanāk, ka pasūtītāji vai nu piever acis uz faktu, ka viņiem piedāvā norakstītus darbus, vai arī vienkārši nenojauš, ka tik vērtīgos dokumentos var būt fragmenti no grāmatām, ziņu portālu rakstiem un pat studentu darbiem, turklāt bez teksta autorības norādīšanas," skaidroja Vinckevičus.

Bezmaksas programma Plag.lv izstrādāta speciāli Latvijas pasniedzējiem un studentiem, lai cīnītos ar plaģiātismu universitātēs.

Laikraksts Diena jau februārī vēstīja, ka Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) padomnieka Jāņa Dzanuškāna advokātu biroja Dzanuškāns & partneri izstrādāto, nu jau bēdīgi slaveno, pētījumu Teritorijas plānojuma pārvaldības sistēmas izstrāde – īpašumtiesību aprobežojumi un kompensējošie mehānismi drīzāk var raksturot, ka kompilāciju, kas veidota no brīvi pieejamiem materiāliem nevis nopietnu pētījumu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas