Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Piespiedu kārtā nevakcinēšot

Satraukumam par to, ka Latvijai nav izstrādāts pietiekami detalizēts plāns iedzīvotāju vakcinācijai pret Covid-19, neesot nekāda pamata. Ar šāda veida vēstījumu veselības ministre Ilze Viņķele (A/P) pagājušās nedēļas laikā nāca klajā vairākas reizes, tādējādi noraidot Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) izteiktās šaubas par iestāžu pienācīgu gatavību sākt vakcinēšanu, tiklīdz vakcīnas būs pieejamas.

Pēc veselības ministres paustā, Latvija ir izdarījusi visus priekšdarbus, lai vakcinācija, tāpat kā citās Eiropas Savienības valstīs, tiktu sākta uzreiz, tiklīdz tas būs iespējams. Viņķele arī uzsver, ka vakcinācija būs brīvprātīga.


Sāks ar 6000 mediķiem

Šobrīd Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) lietošanai Eiropas Savienībā (ES) vēl nav reģistrējusi nevienu no vakcīnām. ASV farmācijas gigants Pfizer un Vācijas BioNTech iesnieguši pieteikumu to izstrādātās Covid-19 vakcīnas nosacītai apstiprināšanai EZA. 29. decembrī plānots sasaukt EZA sapulci, lai izlemtu, vai ir pietiekami daudz datu par šīs vakcīnas drošību un efektivitāti.

Tieši šīs vakcīnas ir tās, kuras janvāra pirmajā pusē cer saņemt arī Latvija. Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktors Svens Henkuzens norādīja, ka pirmajā vakcīnu piegādē paredzēts saņemt 12 tūkstošus devu, tas nozīmē, ka tās saņems 6000 iedzīvotāju, jo nepieciešamas divas vakcīnu devas. Pirmā piegāde tiktu sadalīta starp to slimnīcu mediķiem, kurās ārstējas Covid-19 pacienti. Vakcīnas plānots sadalīt proporcionāli Covid-19 pacientu gultasvietu skaitam katrā iestādē.

Tādējādi visvairāk devu sākotnēji plānots piegādāt Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas mediķiem. Tāpat pirmajā piegādē ar vakcīnām plānots nodrošināt arī aptuveni pusi Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekus.

Lai arī šobrīd ir izveidots prioritāri vakcinējamo iedzīvotāju grupu sadalījums, Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska tomēr neizslēdz, ka tās var mainīties, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju un loģistiku.

Kā prioritārā grupa ir veselības aprūpes nozares darbinieki, savukārt no 2021. gada februāra un marta plānots sākt vakcinēt ilgstošās sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus. Tālākās vakcīnu piegādes vairs nebūs tik mazos apmēros, tādēļ nebūs jāšķiro, kuros – privātajos vai valsts – sociālās aprūpes centros vakcināciju veikt ātrāk. ''Mēs nešķirojam cilvēkus pēc tā, kas ir viņu naudas makā, bet gan pēc tā, kādas ir viņu veselības problēmas,'' uzsvēra Zavadska. Jāatgādina, ka pēc 12 tūkstošu Pfizer un BioNTech vakcīnu saņemšanas iecerēts saņemt 127 tūkstošus AstraZeneca Covid-19 vakcīnu devu.

Tālāk šobrīd noteiktajā prioritāšu sarakstā seko personas virs 60 gadu vecuma un personas ar hroniskām slimībām. Vēl pēc tam rindā ir operatīvo dienestu darbinieki un izglītības iestāžu darbinieki, kuri strādā vispārējās un pirmsskolas izglītības iestādēs. Zavadska uzsvēra, ka tiks vakcinēti arī tie prioritāro grupu iedzīvotāji, kuri Covid-19 jau izslimojuši.

''Protams, nevakcinēsim tos, kuri vēl ir slimi ar Covid-19. Tā nav terapeitiska vakcīna!'' pauda speciāliste. Plašāku sabiedrības vakcinēšanu paredzēts īstenot ne ātrāk kā 2021. gada otrajā ceturksnī. 

Nākamā gada pirmajā ceturksnī plānots arī sākt plašāku sabiedrības informēšanas kampaņu par vakcināciju, bet šobrīd atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem ir sniegtas ZVA mājaslapā. 


Bažas par drošību noraida

Skaidrojot Covid-19 vakcīnu drošumu, Zavadska uzsvēra, ka tām nav novērotas nekādas neraksturīgas blakusparādības. Sliktākas pašsajūtas simptomi pēc vakcīnas saņemšanas esot līdzvērtīgi jebkurai citai potei. 

Vakcīnas saņemšana cilvēku ikdienas gaitām netraucēšot, un persona varēs darīt visu, kā ierasts, arī, piemēram, sportot. Tāpat alkohola lietošanai vai nelietošanai neesot nekāda sakara ar vakcīnas saņemšanu. ''Tas, kas mums būtu jāsagaida pēc jebkuras vakcīnas saņemšanas jebkurā vecumā, ir, ka nākamās dienas var sāpēt roka, var būt pietūkums, apsārtums. Mums var būt temperatūra, mēs varam būt noguruši, var sāpēt galva. Bet tas ir nekaitīgi un ar to jārēķinās, saņemot jebkuru vakcīnu,'' pauž Zavadska. Attiecībā uz Covid-19 vakcīnu katram cilvēkam ir ļoti būtiski saņemt divas devas. Pēc pirmās devas saņemšanas 21 līdz 28 dienu laikā nepieciešama arī otra, lai sasniegtu nepieciešamo noturību. 

Komentējot to, kā tiks nodrošināta vakcīnu loģistika Latvijā, Nacionālā veselības dienesta Finanšu vadības departamenta Iepirkumu nodaļas vadītāja vietnieks Ainārs Lācbergs medijiem skaidroja, ka tiekot rīkota sarunu procedūra, bet loģistika tiks nodrošināta divos dažādos iepirkumos. 

Šobrīd notiek darbs arī pie vakcinācijas kabinetu un personāla apzināšanas. Plānots izmantot medicīnas iestāžu tīklu, kas iepriekš regulāri veicis gan slimnīcu darbinieku, gan iedzīvotāju vakcinēšanu pret sezonālo gripu. 

Viņķele arī atzīmēja, ka Veselības ministrija tikai pirms mēneša esot saņēmusi sarakstu ar darāmajām lietām, lai varētu sākt izmantot BioNTech un Pfizer vakcīnas, tomēr šobrīd jau ''viss iet uz finālu''.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas